Glas Javnosti
posta

DODIK: BiH nema vojsku iako je Dejtonski sporazum dozvolio entitetima

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Bosna i Hercegovina po Ustavu nema Oružane snage, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ukazujući da je Dejtonski mirovni sporazum jasno dozvolio entitetima da imaju svoje vojske.

Dodik je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju Vojsku, odgovorio da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.
- Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo tu saglasnost povući, istakao je Dodik.


On je rekao da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu i da će Republika Srpska ostati deo BiH sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH.
- Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada su 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj Srbi. Takođe bih naglasio da verujem u kapacitet Eufora i da je njihov mandat produžen odlukom Ujedinjenih nacija, rekao je Dodik.
On je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.
- Pokazalo se da je BiH, kako je trenutno uređena, dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati. Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni, naveo je Dodik.
On je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, navodeći da je Šmit „privatno lice koje može da misli šta god hoće“.
- Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u, zašto bi ga mi prihvatili? Njegov izveštaj je pisala muslimanska obaveštajna služba u Sarajevu, kazao je Dodik, preneo je RTRS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR