Glas Javnosti

DODIK: Američki ambasador treba da zna da se mora poštovati slovo Dejtona!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja stvar SAD-a, ali da on treba da zna da se aposlutno mora poštovati slovo Dejtona.

-Ambasador je zadužen da provodi američke interese, mi imamo neke naše interese ali je bitno da zna da se situacija ovde značajno promenila u odnosu na ranije. Mi ga znamo od ranije, iz nekih ranijih vremena, ali ovo nije ni 2005. godina, ni 2008. već 2021. u kojoj se apsolutno mora poštovati slovo Dejtona i to je naša politika, istakao je Dodik.

Dodao je da je pre dva meseca kao predsedavajući Predsedništva BiH obavešten o imenovanju novog ambasadora ali da je uljudno da to saopšti američka strana.

 

Dodik je izjavio novinarima da Republika Srpska ne prihvata imenovanje visokog predstavnika bez odluke Veća sigurnosti UN-a.

-Ukoliko budu nastojali da to učine morat će se suočiti sa našom voljom da to ne prihvatamo, ne razgovaramo, institucionalno odbijamo bilo kakvu saradnju, a ako oni misle da treba da se bave time neka se bave. U svakom slučaju mi ćemo sa američkim ambasadorom pokušati da imamo odnose pune razumevanja ako je to moguće, ali odavno već nismo spremni da zbog bilo kakvog poltronstva ili nečega drugog zato što je neko ranije bio ovde ili u Prištini moramo da prihvatimo neke stvari, istakao je Dodik. 

On je rekao da njemu ta činjenica govori o jednoj sasvim drugoj dimenziji, a to znači da je američka Ambasada i u BiH i u Prištini "generalisala svoje aktivnosti koje nisu bile baš u interesu srpskog naroda u celini".

Američki predsednik Joe Biden izabrao je Michaela Murphyja za američkog ambasadora u BiH, koji je bio zamenik šefa misije u američkoj Ambasadi u Prištini, a pre toga tri godine je radio kao politički savetnik u Ambasadi u Sarajevu.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR