Glas Javnosti

DA LI MOŽE DOĆI DO OTCEPLJENJA REPUBLIKE SRPSKE: Stav SAD-a po ovom pitanju DOBRO POZNAT, OSTAJE NEPROMENJEN!'

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predsednik Slovenije Borut Pahor upitao je članove Predsedništva BiH kakvo je njihovo mišljenje o mirnom razlazu dve strane. Usledila je reakcija iz Ambasade Sjedinjenih država, koje su dale jednostavan i nedvosmislen odgovor.

Kako su za Klix.ba rekli iz Ambasade Sjedinjenih Država, ne žele špekulisati o navodnim izjavama Pahora i Janše, međutim, ističu da je stav SAD o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromenjen.

-Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o njemu, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazali su iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dodali su da niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom od dva entiteta. Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo poverenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost van BiH - jasni su u izjavi Ambasade SAD u BiH.

Podsećamo, član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?"

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR