Glas Javnosti

CVETA IZVOZ ORUŽJA U BIH: Evo koje zemlje su na vrhu liste kupaca

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Izvoz naoružanja i municije iz BiH ide uzlaznom putanjom, pa je za samo pet meseci ove godine u inostranstvo prevezeno skoro dve hilade tona vojne opreme, vredne više od 70 miliona maraka.

Da plasman naoružanja raste, potvrđuju i uporedni podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. "U prvih pet meseci prošle godine izvezeno je 1,69 miliona kilograma naoružanja i municije, za šta je izdvojeno 65,47 miliona maraka", rečeno je "Glasu Srpske" u UIO.

Prema statističkim podacima, najviše naoružanja iz BiH ove godine je završilo u Saudijskoj Arabiji, SAD, Egiptu, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Holandiji, Turskoj, Češkoj, ali i Srbiji, piše Kurir.

Kada je reč o uvozu vojne opreme na domaćem tržištu, brojke su neznatne u odnosu na izvoz, jer je za pet meseci na domaće tržište stiglo svega 117.937 kilograma naoružanja i municije u vrijednosti od 6,10 miliona maraka. Podaci za isti period prošle godine pokazuju da uvezene količine imaju blagi trend pada, ali da je vrednost nešto veća.

Direktor Tehničkog remonta Bratunac (TRB) Slavenko Ristić ističe da povećan plasman naoružanja i municije iz BiH odražava samo dešavanja u svetu zbog sukoba u Ukrajini.

- Ovi podaci su logični. Treba uzeti u obzir šta se dešava u Ukrajini i na neki način se svi spremaju za rat. Ljudi se plaše jedni drugih. Evropska zajednica nema jasno definisanu politiku. Osim toga, sve članice EU intenzivno pokušavaju da dođu do vojne opreme, naoružanja i drugih sredstava. Sve se to odražava i na namjensku industriju BiH, Srbije i zemalja u okruženju“, rekao je Ristić za Glas Srpske.

On je naglasio da oni kao kompanija nemaju poseban rast proizvodnje, te da su orijentisani na tržišta Bliskog istoka i Afrike.

Ristić navodi da se u ovoj situaciji koja pogađa svet trude da budu nepristrasni.

- Ne dolivamo ulje na vatru koja guta evropsku zajednicu. S druge strane, kao privrednika raduje me svaki uspeh domaće namenske industrije", dodao je Ristić.

Prema njegovim prognozama, trend povećanja plasmana naoružanja i municije iz BiH će se nastaviti.

- Očekuju se ugovori i potražnja za vojnom opremom sa svih strana", rekao je Ristić i dodao da postoji velika potražnja za vojnim uniformama, obućom i svim ostalim proizvodima namenske industrije. „To je odraz svih političkih dešavanja u svetu“, zaključio je Ristić.

Kompanija TRB je u jesen prošle godine zajedno sa zvaničnicima Srpske najavila da će graditi fabriku u Banjaluci ili okolini. Planirano je da se fabrika počne sa izgradnjom krajem prošle godine, ali to se nije desilo.


- Ovo je projekat izgradnje fabrike koja bi proizvodila malu municiju. Lokacija za fabriku još nije potvrđena. Ostajemo privrženi ovom projektu. Formirali smo kompanije Pentagon i TRB Republika, koje bi trebalo da realizuju. ovu investiciju.da zajedno sa Vladom RS nađemo snage i mogućnosti, u odnosu na sve otežavajuće okolnosti koje su nas zadesile, da izgradimo fabriku koja bi trebalo da zaposli 200 do 300 ljudi“, rekao je Ristić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP