Potražnja za sirovinom za topljenje čvaraka je velika, a čvarci se traže možda i više nego što ih ima.
- Cena je otprilike ista kao prošle godine, a isto je i sa svežim mesom. Polutke kod nas koštaju 8,20 KM, i to je domaće meso - dodaje ona.
Lazo Šešić, vlasnik "Mesnice kod Laze" iz Banjaluke, kaže da kod njih kilogram čvaraka košta 25 KM, što je otprilike ista cena kao prošle godine.
- Znam da je skuplje u marketima, cena se kreće od 30 KM/kg pa naviše. Kod nas je sve domaća roba, a čvarci se brzo prodaju - navodi Šešić.
Iz jednog banjalučkog marketa potvrđuju da cena čvaraka iznosi 30-31 KM/kg, dok se sve više traže i na društvenim mrežama. Na Facebooku se, na primer, svježi domaći čvarci prodaju po 25 KM/kg.
Snežana Šešlija, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača Doboj, ističe da čvarci koštaju kao "suvo zlato".
- Cene svinjskog mesa su niže, a da bi se slanina pretvorila u čvarak, sigurno ne košta toliko mnogo. I slanina je duplo jeftinija od čvaraka, pa cena čvaraka ne može biti opravdana - smatra Šešlija.
Ona dodaje da su ljudi emotivno vezani za čvarke, pa često kupuju manja pakovanja, ne shvatajući da cena po kilogramu može biti visoka.
- Paketići od 250 grama koštaju od 7 do 10 KM, što može da zavara kupce - zaključuje Šešlija.
Glas javnosti T02S