Glas Javnosti

BRUKA! PRIVILEGIJA ZA BOGATE Sada mogu da otkupe zatvorsku kaznu, a zna se i tarifa

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U BiH od izdržavanje zatvorske kazne biće amnestirani svi oni koji imaju novca da plate da ne idu u zatvor, ako su osuđeni za krivična dela do godinu dana.

Osuđeni na zatvorsku kaznu do godinu dana imaju mogućnost da kaznu otkupe.

Oni mogu podneti zahtev sudovima koji su doneli prvostepenu presudu te platiti 50 konvertibilnih maraka za svaki dan zatvora ako im sud to odobri.


Visine propisane novčane kazne razlikuje se od entiteta u Bosni i Hercegovini.

Dok je u Federaciji BiH tarifa ista, Krivični zakonik Republike Srpske propisuje da je dan zatvora vredan 50 KM. Računica kaže da oni koji budu osuđeni do godinu dana, ukoliko budu imali 18.250 maraka otkupiće slobodu.

Mogućnost otkupa zatvorske kazne postojala je u Republici Srpskoj sve do 2017 godine. Tada je izbačena iz Krivičnog zakonika, jer je prema mišljenju struke bila koruptivnog karaktera.

Krivično zakonodavstvo Srbije, Hrvatske ili Slovenije nema ovu odredbu. Zato su osuđenici iz Srbije i Hrvatske koristili BH državljanstvo kako bi preneli kazne i tako izbegli zatvor.

Centar za istraživačko novinarstvo je od sredine 2019. godine skretao pažnju javnosti da ova odredba pogoduje: bogatijim osuđenicima, državnim službenicima koji zahvaljujući otkupu kazne zadržavaju radno mjesto na kojem su i počinili krivično djelo, osuđenim van BiH sa dvojnim državljanstvom te višestrukim povratnicima koji otkupljenu slobodu koriste za nova kršenja zakona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR