Glas Javnosti

Bosna ima "grad milionera": Više bogataša nego u celoj zemlji

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Informacija da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti. Ovo mesto prozvano je "gradom milionera".

Ovaj podatak izneo je dr. Samir Vildić, predsednik UO Fondacije preduzetnika u BiH. Prema njegovim rečima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

BiznisInfo.ba je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM.

Prema ažuriranim informacijama, broj “milionskih” kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

Iz svega se može zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine verovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”.


Stanovnici ovog grada poznati su kao preduzetni i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Takođe, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

Ali, kada se govori o “milionerima” tu se ne misli na ljude koji imaju milion u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrediti toliko na tržištu. Vrednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR