Glas Javnosti

Bosna i dalje ima najjeftinije gorivo: Cene hrane još ne padaju

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Cene goriva unazad mesec i po dana na pumpama u BiH su u padu do 0,125 evra po litru, tako da su sadašnje cene najniže u regionu

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, ističe da su od početka maja do polovine juna cene naftnih derivata na pumpama u BiH niže od 0,05 do 0,125 evra, zavisno od vrste goriva.

– Cene goriva u BiH su dosta niže nego u zemljama regiona, tako da dizel na nekim pumpama košta 1,2 evra, što je zaista korektna cena – kazao je Bečarević.

Prema njegovim rečima, sadašnje cene su u skladu sa onim šta se dešava na svetskom tržištu.

- Cena barela je sada od 80 do 82 dolara, tako da cene na pumpama u BiH realno prate svetsko tržište - pojasnio je Bečarević.

Kako je rekao, što se tiče predviđanja za naredni period, niko ne može dati tačnu prognozu šta će se dešavati.

– Mada proizvođači nafte žele da cena barela bude preko 90 dolara, videćemo kako će oni reagovati. Oni su čak potvrdili svoju odluku o smanjivanju kvota proizvodnje za celu 2025. godinu, ali opet ni to nije donelo povratak cena na 90 dolara, tako da ćemo videti šta će proizvođači poduzeti u narednom periodu – ističe Bečarević

Dorđe Savić, predsedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske, potvrdio je da su cene goriva dosta niže unazad nepuna dva meseca, te da je cena dizela pala za 0,125 evra po litru.

– Što se tiče nekog narednog perioda, sigurno je da će pad stati, ali ne možemo da govorimo da li će doći do rasta cena – kazao je Savić i istakao da su sadašnje cene dizela od 1,2 do 1,26 evra dok benzin košta od 1,3 do 1,315 evra.

Murisa Marić, direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora, kazala je da, iako su benzinske pumpe BiH spustile cene goriva, to ne utiče na pad cena drugih proizvoda.

– Bože moj, proizvodnja je iskalkulisala svoje cene dok su cene goriva bile znatno više. Nikako ne možemo da dođemo do toga da osnovne životne namirnice dobiju nižu cenu, iako znamo da je gorivo pokretač svega - kazala je Marićeva.


Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženje građana “Oaza” Trebinje, istakla je da se cene goriva menjaju stalno, te češće rastu nego što padaju.

– Iako bi, po nekoj logici, trebalo, kad dođe do pada cene goriva, pojeftine i osnovne životne namirnice, ne verujemo da će doći do toga. I ranije je dolazilo do nižih cena goriva, pa se nisu smanjivali ostale cena – kazala je Ilijićeva i istakla da je sve to na štetu potrošača.

Podsetimo, na svetskim tržištima cene nafte pale su i prošle sedmice, treće zaredom, jer se očekuje dalje usporavanje rasta američke ekonomije, dok se kineska ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom tržištu cena barela prošle sedmice pala je 2,5 odsto na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 odsto na 75,53 dolara,

Podršku cenama je sredinom prošle sedmice pružila odluka Evropske centralne banke o sniženju kamatnih stopa, što bi trebalo da pogura rast ekonomije evrozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

Uprkos padu tri sedmice zaredom, cene nafte su od početka godine u plusu. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cena nafte na londonskom tržištu porasla je gotovo četiri, a na američkom tržištu oko 5,5 odsto.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR