Glas Javnosti

Bockanje iz BiH: 'Podgorica će ostati crnogorska, a Banjaluka bosanska'

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori "probuđen velikosrpski projekat".

Taj projekat prema njegovim rečima "nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu"

Komšić ističe i da će, bez obzira na to, "Podgorica ostati crnogorska", a "Banjaluka bosanska".

 - Nova parlamentarna većina sastoji se iz dva elementa - jednog koji podržava četničko divljanje i drugog, slabijeg dela, koji to možda i ne podržava, ali se četnika boji i nema snage da im se suprotstavi. Nažalost, zahvaljujući novoj većini, zvaničnom Beogradu i SPC, probuđen je velikosrpski projekat koji nastoji povezati Beograd, Banjaluku i Podgoricu. Ali, neka ne zaborave da je Podgorica crnogorska, a Banjaluka bosanska, a tako će i ostati. Neka se ne zanose, mi ih se ne bojimo - rekao je Komšić.

Komšić je, pored ostalog, lidera crnogorskog opozicionog bloka "Crno na bijelo" Dritana Abazovića, nazvao "političkom nadom neprijatelja države".

Komšić navodi da su za vreme odlazeće vlasti nacionalne manjine u Crnoj Gori bile ravnopravne, a da od pre par dana, kako dodaje "nacionalne manjine već žive u strahu".

On dodaje da će BiH "sa crnogorskim narodom dalje održavati prijateljske odnose", a što se tiče nove vlasti, kako je rekao, "to će zavisiti od poteza koje budu povlačili".

- Ako se po jutru dan poznaje, onda ne sluti na dobro. Međutim, želim da verujem da će se Crna Gora vratiti na put evro-atlanskih integracija i građanske države - kaže Komšić.

Kaže i da se iz krugova pristalica nove parlamentarne većine sada plasiraju poruke "o novim Srebrenicama", koje, kaže, treba da zabrinu svet, jer očito je da "u regionu još uvek imamo posla sa tom politikom mržnje i zločina", tvrdi Komšić.

Na pitanje sarajevskog portala da li je to razlog zbog kojeg je na nedavno održanim izborima u Crnoj Gori otvoreno podržao Mila Đukanovića i na podsećanje o optužbama o ulozi Đukanovića u kriminalnim aferama i njegovim stavovima tokom devedesetih, Komšić je odgovorio da je "valjda iz prethodnih odgovora jasno zašto smo podržali Đukanovića".

- Milo Đukanović je obnovio nezavisnost države Crne Gore, uveo Crnu Goru u NATO, doveo je pred vrata Evropske unije, harmonizovao unutrašnje odnose u državi, zaštitio nacionalne manjine. Radi se o državniku sa kojim smo rešili sva pitanja između naše dve države... - dodao je Komšić.

Na pitanje o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnosti ujedinjenja levice, Komšić je odgovorio da će ujedinjenja biti pre ili kasnije, dodajući da postoje dva bloka od kojih je jedan uporedio sa liderom opozicionog crnogorskog bloka "Crno na bijelo" Abazovićem.

- Pre toga se moraju rasčistiti neke bitne ideološke stvari. Možda i nije loše što postoje dva leva bloka, naš, koji državu stavlja na prvo mesto i njihov, koji pokušava biti ono što je danas u Crnoj Gori izvesni Dritan Abazović, politička nada neprijatelja države. Videćemo za koga će se građani odlučiti. Za koga se god odluče ja ću to poštovati - rekao je.

(Glas javnosti/Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR