Glas Javnosti

Biseri smeta što Republika Srpska dobija pomoć iz Rusije i Evrope

Bosna i Hercegovina
Autor: novosti.rs

Ministarka spoljnih poslova BiH uputila skandalozno pismo Mađarskoj i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku.

Nakon što je Mađarska najavila da će u četvrtak u Republiku Srpsku poslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je pismo ministru spoljnih poslova Mađarske i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku u kojem je izrazila negodovanje što pojedine članice EU šalju pomoć, kako je napisala, ”administrativnim regijama, teritorijama ili čak određenim etničkim grupama unutar BiH”, te im je poručila ”da je korisnije ako se ta podrška pruži svim građanima BiH, a ne selektivno”.

 
Ovakvim potezom Biserka Turković, ratni i posleratni najlojalniji saradnik Alije Izetbegovića, još jednom je pokazala koliko joj smeta što Republika Srpska dobija pomoć iz Evrope i Rusije ,a sve kako bi suzbila epidemiju virusa korona!

Predsednik DNS i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić istakao je danas da je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković svojim bezobraznim pismom Mađarskoj i institucijama EU najgrublje nasrnula na Ustav BiH koji jasno propisuje da Predsedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku.

– Svojom sitnom ljudskom zlobom Turkovićeva je obrukala BiH kod onih koji nam pomažu u teškim vremenima. Očekujem da Predsedništvo BiH osudi ovakav atak na Ustav BiH i uveren sam da će srpski član Predsedništva BiH na sednici otvoriti i pitanje skandaloznog ponašanja gospođe Turković. Takođe, i Savet ministara treba da se ogradi od ministarke Turković,ističe Nešić.

Da ministarka Turković radi svoj posao, kako ističe Nešić, ”umesto što sije pakost i zlobu, te priželjkuje da i komšiji crkne krava, u ovoj zemlji bi imali mnogo više respiratora i medicinske opreme”.

– Šta nam Bisera želi znamo još iz vremena kada je bila u Beču i u BiH slala mudžahedine, ali ako je i od nje, previše je,kaže Nešić.

Lider DNS postavlja pitanje i u čije ime je Turkovićeva pisala Mađarskoj i EU?

U ime Predsedništva BiH, kako ističe Nešić, nije!

– Nadam se da ni SDA ne stoji iza ovog. Treba videti da li je, možda, pisala u ime Muslimanskog bratstva!? Kao čovek ne mogu da verujem da je neko tako zao i da je toliko zaslepljen mržnjom. Pa, ti respiratori ne spašavaju samo živote Srba ili Hrvata, nego i Bošnjaka! Da li to gospođi Turković nisu bitni životi Bošnjaka koji žive u Republici Srpskoj?,upitao je Nešić.

On je naglasio da pomoć mogu tražiti i gradovi i opštine, kao što je Goražde tražilo pomoć iz Srbije, te da treba pozdraviti i biti zahvalan na svakoj pomoći koja dođe bilo gde.

– Ovo je vreme kada se svi trebamo pomagati i biti solidarni. Ovo je vreme kada ne trebamo biti Bisera,zaključio je Nešić.

Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocenila je da pismo koje je ministar spoljnih poslova BiH,Bisera Turković,uputila zvaničnicima Mađarske i EU, žaleći se na pomoć Mađarske i Rusije Republici Srpskoj u toku epidemije virusa korona, predstavlja klasičnu blamažu spoljne politike BiH.

Bursaćeva je podsetila da zdravstveni i mnogi drugi sistemi u Republici Srpskoj funkcionišu zasebno shodno ustavnim nadležnostima i da je ustavno pravo da se zatraži pomoć tamo gde ju je moguće dobiti.

- Meni je žalosno gledati da se formalni uticaj Ministarstva inostranih poslova upotrebljava na način da se kude zemlje koje su pružile pomoć, umesto da se razvija međunarodna saradnja koja može dobro doći svima, posebno u kriznim situacijama,rekla je Bursaćeva.

Pisma ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković u kojima se žali na pomoć koju su Mađarska i Rusija uputile Republici Srpskoj u toku epidemije virusa korona, neverovatan su i šokantan presedan, izjavila je portparol PDP Anja Petrović.

Ona ističe da je teško zamisliti reakciju zvaničnika koji dobiju pismo ministarke koja se žali što je jedan entitet zemlje koju predstavlja dobila pomoć i to u vreme kada čitav svet teži zajedništvu, solidarnosti i uzajamnoj podršci.

novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR