Glas Javnosti

BAKIR IZETBEGOVIĆ PORUČIO: Spreman sam da razgovaram sa Dodikom u Banjaluci!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je spreman da razgovara sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci.

- Spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade i mislim da se može elegantno izaći iz situacije kada je u pitanju primena Inckovog zakona – rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon neformalnog sastanka sa druga dva člana Kolegijuma Doma naroda Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem, prenosi Srpskainfo.

On je rekao da izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogu biti stavljene van snage ili da se od OHR-a zatraži da ih povuče, ali da isti ili sličan zakon bude donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim rečima, SDA “nema ništa protiv da se Jasenovac stavi u taj zakon”.

Izetbegović je naveo da je Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji.

– On traži da se sede i razgovara, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sesti sa Dodikom jedan na jedan ili širi sastanak delegacija – rekao je Izetbegović.

 

On kaže da je razgovarajući sa Špirićem zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj.

– Nemamo nameru da kočimo investicije u Republici Srpskoj kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom. Spremni smo da to pomognemo, samo mora da bude ispoštovana država – rekao je Izetbegović.

On dodaje da su spremni da pomognu kada je reč o, kako kaže, “državnoj imovini u Republici Srpskoj, jer je i Srpska, kantoni i opštine sve država”.

Izetbegović smatra da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH, koju je predstavio lider SNSD Milorad Dodik, nije sprovodiv i da će sve, kako kaže, biti oboreno odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

 

On tvrdi da je ovo do sada “najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum” i da očekuje od OHR-a da se “upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u Republici Srpskoj”.

– Moraće se stati u kraj i suprotstaviti tome pravosudni sistem u BiH, bezbednosne službe, a ako se udari na teritorijalnni integritet – Oružane snage BiH, međunardona zajednica, OHR, mi.. – rekao je Izetbegović.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR