Glas Javnosti

TORTURA NAD SRBIMA! Anro Gujon: Srpski narod u kantonima živi u velikoj bedi (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da Srbi u kantonima u Federaciji BiH, gde su u manjini, žive u velikom siromaštvu i imaju problem da se zaposle.

Među njima ima i mladih koji imaju ideje i spremni su na sve da ostanu na svojim ognjištima, rekao je Gujon napomenuvši da je kod njih prepoznao istu snagu i radost životu kao i kod Srba sa Kosova i Metohije.

On je aktivno uključen u medijsku kampanju Republike Srpske i Srbije s ciljem informisanja Srba poreklom iz FBiH o potrebi zaštite imovinskih prava i tom prilikom je obišao povratnička mesta koja su bila potpuno napuštena 1995. godine. Pravo na  privatnu svojinu osnovno je ljudsko pravo, ističe Gujon.

Cilj kampanje je da se dođe do svakog Srbina koji ima imovinu u FBiH kako bi se ona zaštitila. On navodi da kampanja već daje rezultate: za tri nedelje javilo više od 1.600 Srba iz celog sveta.

- Imaamo odličnu saradnju sa predstavnicima Republike Srpske, kako u Beogradu sa Predstavništvom na čelu s Mlađenom Cicovićem, tako i sa onima sa kojima sarađuje na projektu zaštite imovine Srba. Mislim, pre svega, na predsednika Odbora za zaštitu Srba iz FBiH Đorđa Radanovića. Uspešno sarađujemo i sa svim ostalim institucijama u Srpskoj, jer imamo isti cilj - poštovanje Srba i zaštitu njihovih prava - naglasio je Gujon.

Prema njegovim rečima, položaj Srba u Srpskoj je, naravno, bolji nego u FBiH zato što postoji briga institucija, ali ne samo za Srbe već i za sve ostale narode koji žive u njoj.

On je istakao da očekuje da se i organi u FBiH sa istom brigom odnose prema Srbima kao i Republika Srpska prema ostalim narodima.

- U toku usklađivanja imovinskih prava u katastru u Republici Srpskoj, nijedan jedini čovek, bez obzira na to da li je Srbin, Bošnjak ili Hrvat, nije se žalio da nije obavešten o tom procesu. Zašto? Zato što su pozivi poslati lično, a u FBiH poziv je objavljen jedino u Službenom glasniku ili u lokalnim dnevnim novinama koje nisu dostupne Srbima u rasejanju - pojasnio je Gujon.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR