Glas Javnosti

JEZIVO SVEDOČENJE LOGORAŠA Kad su me vodili NA STRELJANJE U "LORI" kao da su me častili

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Potresno svedočenje jednog od logoraša koji su preživeli pakao ustaškog logora "Lora".

Kada je reč o zlostavljanju u "Lori", to se ne može opisati. Mene kada su izvodili na streljanje, tako sam se osećao kao da su me poveli negde da pojedemo jagnje i popijemo gajbu piva. Bolele su me obrve, kosa na glavi, toliko sam bio premlaćen. Nisu me ubili već su koristili neku manevarsku municiju.


Na taj način je strahote koje je doživio u tom logoru opisao Dobrivoje Bojović iz Trebinja, jedan od preživelih logoraša, koji nije zadovoljan presudom u slučaju "Lora", a koju je danas izrekao splitski Županijski sud, nepravosnažno osudivši bivšeg upravnika Tomislava Duića na osam godina i šest mjseci te čuvara Emilija Bungura na četiri godine i deset meseci zatvora, prenose Nezavisne novine.

Logoraš Dobrivoje Borojević

- Nismo nimalo zadovoljni jer pojedini ljudi, koji su bili sa mnom logoru, presudom nisu obuhvaćeni, nisu dobili odštetu. Ja sam u zloglasnoj Lori u Splitu proveo 14 meseci, a oni su presudom obuvatili samo period do 14. avgusta 1992. godine. A ja sam ostao još nepunu godinu tamo - rekao je Bojović.

Prisećajući se strahota kada je vođen na streljanje, Bojović ističe da je izveden i prislonjen uz zid.


- Tamo su stajali nekakvi stražari i držali su puške u rukama. Bio je čovek koji čita dnevnu zapovest, nekakvu presudu, rečima Dobrivoje Bojović osuđuje se smrtnom kaznom streljanja... Pitali su imam li poslednju želju, treba li mi vezati oči. Čulo se Nišani, pali. Puške pukoše, a ti ostaneš. Gađali su manevarskom municijom, ćorcima - ističe Bojović u potresnoj ispovesti.

Bojović se seća i Duića ali i Bungura iz tog perioda.

- Duića znam dobro. Sećam ga se. Bio je tamo i Bungur. Znam ih u dušu - istakao je Bojović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR