Glas Javnosti

ŽIVOT RATNOG HIRURGA ZAVRŠEN JE PRE GODINU DANA: Za DOKTOROM MIODRAGOM LAZIĆEM plakao je CEO REGION!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Lekar niškog kliničkog centra, čuveni srpski hirurg, dr Miodrag Lazić, premino je na današnji dan pre godinu danau 65. godini od posledica korona virusa.

Više od četiri godine, on se usred rata, često i pod paljbom granata, borio za živote hiljade ranjenika, žena, dece..

Bio je Hirurg, dobrovoljac iz Niša na zadatku u Republici Srpskoj koja je bila zahvaćena ratom i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

 

Za njegov rad dobio je odlikovanje Ordenom Svetog Save koje mu je uručio patrijarh Pavle.

Takođe, Lazić je posthumno na Vidovdanskoj akademiji u Nišu odlikovan ordenom Svetog Romana, najznačajnijim priznanjem Eparhije niške.

Ulica po dr Lazi

I niške gradske vlasti su se na adekvatan način zahvalile dr Lazi na svemu što je učinio za Niš i Srbiju, preimenovanjem dela Ulice Vojislava Ilića, koja prolazi ispred Kliničkog centra u Nišu. Deo te niške ulice, od Hitne pomoći, do raskrsnice sa Bulevarom dr Zorana Đinđića, ubuduće će nositi ime dr Miodraga Lazića.

Smrt hirurga koja je potresla Srbiju i Republiku Srpsku

Smrt dr Lazića potresla je celu Srbiju i Republiku Srpsku, gde je tokom rata od 1992. do 1996 godine spasio nebrojeno mnogo života.

Nišlije su se od dr Laze oprostile 18. aprila 2020. godine aplauzima sa svojih prozora, uz zvuke "Marša na Drinu", jer je u vreme njegove sahrane na Novom groblju važila zabrana kretanja.

 

Njegovo pismo, u kojem je naveo da nije želeo da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom su potvrdile veličinu ovog čoveka čije će moralne norme i ljudske kvalitete teško neko nadmašiti u dogledno vreme.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo "Dnevnik ratnog hirurga" (Кnin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995). Njegov otac bio je oficir JNA i tokom službe dobija prekomandu za Niš. U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Spomen ploča sa imenom dr Miodraga Lazić

Spomen ploča sa imenom dr Miodraga Lazića svečano će biti otkrivena 14. aprila na zgradu Urgentnog centra KC Niš, koji će od tog dana nositi njegovo ime. Prisustvovaće oko 120 veterana iz Republike Srpske koji će se nakon ceremonije vakcinisati.

Spomen-ploča će biti biće otkrivena u 11.00 časova na dan kada je doktor Lazić preminuo od virusa korona prošle godine, a ovaj urgentni centar će poneti njegovo ime

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP