darijakis

Izvor: You Tube, print screen

Virus korona nije toliko zarazan kao drugi poznati virusi, mnogo manje nego virus malih boginja ili nešto manje zarazan nego što je to virus gripa, izjavila je danas zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčevićeva, koja je epidemiolog, objasnila je da, prema procenama, zaražena osoba može da prenese virus na dve do tri osetljive osobe, ali i ne mora.

Ona je istakla da su najugroženiji mogućnošću zaraze oni koji su bili u žarištima, a od komplikacija su najugroženiji stariji pacijenti i oni koji imaju hronična oboljenja.

Kada je reč o migrantima, Tepavčevićeva je napomenula da oni generalno nisu definisani kao populacija visokog rizika.

- Zna se da do nekih granica dolaze ljudi koji su po pravilu zdravi i mladi, ali radiće se sve potrebne procedure, kao i za sve druge putnike u međunarodnom saobraćaju - rekla je Tepavčevićeva za RTS.

Izvor: Blic

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kina je prošla mnogo i dobro razume virus, rekao je američki predsednik

U intervjuu za BBC jedan od osnivača Microsofta Bil Gejts  je rekao ‘da nismo bili spremni’ za korona virus i kritikovao je svetske vođe jer nisu na vreme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini prošlog decembra.

U Srbiju će doputovati šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji, kaže državni sekretar Ministrastva zdravlja Berislav Vekić.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone