Glas Javnosti

Rusi pomno prate NATO vežbe na granicama

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova je podsetio da će do kraja maja ili juna biti održan niz takvih vežbi.

Ruska Federacija pomno prati NATO vežbu "Nordijski odgovor" koja se održava u blizini njenih granica, jer takvi manevri povećavaju rizik od izbijanja vojnih incidenata. Rusija je preduzela sve neophodne mere da obezbedi svoju odbrambenu sposobnost, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško.

"Vojska prati događaj, za to imamo sva neophodna sredstva. Naša politička pozicija je dobro poznata. Smatramo da su ovakve vežbe demonstrativno provokativne prirode", rekao je Gruško i dodao:


"Sve vežbe, naročito one koje se održavaju u geografskim oblastima u blizini linije kontakta povećavaju rizik od izbijanja vojnih incidenata. Zbog toga su, sa stanovišta obezbeđivanja odbrambene sposobnosti Ruske Federacije, preduzete sve neophodne mere".

On je u svojoj izjavi za medije podsetio i da će do kraja maja ili juna biti održan niz takvih vežbi.

"Ovo je vojno-politička priprema za ovogodišnji jubilarni samit NATO", zaključio je Gruško.

Ranije su Oružane snage Švedske i Finske najavile da se spremaju da učestvuju u norveškoj vojnoj vežbi "Nordijski odgovor", koja je deo NATO manevara "Stedfast defender" (Nepokolebljiv branilac), koja će se održati od 4. do 15. marta, a uključiće oko 20.000 vojnika iz 14 zemalja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR