Glas Javnosti

Nemački ministar zdravlja smatra da je potrebno pripremiti se za vojni sukob

Svet
Autor: Glas javnosti

U slučaju krize, svaki lekar, svaka bolnica i svaka zdravstvena ustanova moraju da znaju šta da rade, izjavio je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah

Zdravstveni sistem Nemačke mora biti pripremljen za mogući vojni sukob, izjavio je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah tokom intervjua za nemački list "Neu osnabruker cajtung".

Prema mišljenju ministra, priprema lekara i bolnica za vojni sukob može biti percipirana kao izazivanje straha, ali on čitavu situaciju vidi na drugačiji način.

"Moramo da reformišemo naš zdravstveni sistem. Štaviše Nemačka može postati centar za pružanje pomoći i tretiranje ranjenih i povređenih iz drugih zemalja, zbog obaveze prema našim saveznicima", rekao je on i dodao da je Nemačka već primila više ranjenika iz Ukrajine na lečenje nego bilo koja druga evropska država – skoro hiljadu ljudi.

Prema njegovim rečima sada "postoji vakuum u zakonodavnoj vlasti", koje vlasti otklanjaju "kako bi bile spremne za katastrofu ili vojni savez - ma koliko malo verovatno to bilo".

"U slučaju krize, svaki lekar, svaka bolnica i svaka zdravstvena ustanova moraju da znaju šta da rade. Treba nam jasna odgovornost - na primer, raspoređivanje većeg broja ranjenih ljudi širom nemačkih bolnica", rekao je ministar zdravlja.

On je naglasio da je važno definisati proceduru za angažovanje i raspoređivanje medicinskog osoblja u slučaju krize, kao i da se sve to mora razraditi u praksi.

Lauterbah je pojasnio da on ne misli nužno samo na "pripreme za pandemije u budućnosti", već i za "veće katastrofe i moguće vojne sukobe", kao i da će do leta predložiti nacrt novog zakona o zdravstvu na kome je radio sa specijalistima iz nemačke vojske, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.


Iz svega navedenog, deluje da je paranoja o trećem svetskom ratu, odnosno sukoba NATO i Rusije došla i do nemačkog Ministarstva zdravlja, što i ne treba da čudi imajući u vidu procurele razgovore o planovima nemačke vojske za napad na Krimski most.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR