Glas Javnosti

KINEZI OŠTRO: Japanci prestanite da se mešate u naše unutrašnje stvari!

Svet
Autor: Glas javnosti

"Kina apeluje na Japan da poštuje suštinske interese Pekinga, da primeni važan konsenzus o sveobuhvatnom unapređenju strateških i obostrano korisnih odnosa između dve zemlje i prestane da se meša u naše unutrašnje stvari", naveo je portparol kineske ambasade.

Kineska ambasada u Tokiju saopštila je danas da se zvanični Peking čvrsto protivi izjavama zvaničnika SAD i Japana na samitu u Vašingtonu i poziva Japan da prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine kako bi izbegao da bude naneta veća šteta kinesko-japanskim odnosima.

"Kina apeluje na Japan da poštuje suštinske interese Pekinga, ozbiljno primeni konsenzus o sveobuhvatnom unapređenju strateških i obostrano korisnih odnosa između dve zemlje i da prestane da se meša u naše unutrašnje stvari", naveo je portparol kineske ambasade, prenosi Sinhua.


Dodao je da je Japan insistirao na bezobzirnoj manipulaciji pitanjima u vezi sa Kinom na samitu japansko-američkih lidera, ozbiljno mešajući se u unutrašnje stvari Kine i šteteći kineskim interesima.

Prema rečima portparola, jačanje vojnog saveza Japana i SAD povećaće rizik od sukoba i ugrožavanja regionalnog mira i stabilnosti.

Istakao je da je pitanje Tajvana "čisto kineska unutrašnja stvar koja ne trpi nikakvo spoljno mešanje".

On je pozvao Japan da prekine sa, kako je naveo, remetilačkim akcijama u Južnom kineskog moru.

Tokom posete Vašingtonu ranije ove nedelje, japanski premijer Fumio Kišida je sa američkom predsednikom Džozefom Bajdenom razgovarao o napetostima sa Kinom.

"Ponovili smo naše snažno protivljenje bilo kakvim pokušajima Narodne Republike Kine (NR Kine) da jednostrano promeni status kvo silom ili prinudom u Istočnom kineskom moru, uključujući akcije koje nastoje da potkopaju dugogodišnju i mirnu administraciju Japana nad ostrvima Senkaku", navodi se u završnoj izjavi dvojice zvaničnika.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR