Glas Javnosti

Evropske banke daju akcionarima oko 70 milijardi evra od profita

Svet
Autor: Glas javnosti

U vreme kada evropsku privredu drma predrecesiono ili recesiono stanje, bankama i dalje ide dobro i dele visoke profite kroz dividende akcionarima

Evropske banke će akcionarima isplatiti oko 70 milijardi evra profita za 2023. godinu, izjavio je šef bankarske supervizije u Evropskoj centralnoj banci (ECB), Andrea Ernia. 


On je dodao da su banke u EU ove godine bile profitabilne i da planiraju da rasporede prihode na nivou prethodnih godina, ali je istakao da je iznos od 70 milijardi evra "veoma preliminaran".
Ernia smatra da banke treba i dalje da budu na oprezu i napominje da je Evropska centralna banka i dalje zabrinuta zbog kreditnih rizika, pogotovo u sektoru nekretnina.

Evropska centralna banka je na sastanku održanom 14. decembra odlučila da drugi put zaredom zadrži sve tri ključne kamatne stope na istom nivou, preneli su mediji. Osnovna kamatna stopa na kredite iznosi 4,5 odsto, stopa na marginalne kredite 4,75 odsto, a na depozite četiri odsto.


Kamate su zadržane i kod komercijalnih banaka prema dužnicima, samo je došlo do malog pomaka u kamatama na štedne depozite, gde se une konačno malo krenule naviše

Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR