Glas Javnosti

Nestorović i Pavić objasnili što su napustili "Mi - Glas iz naroda"

Politika
Autor: Glas javnosti

Nakon saopštenja koje je potpisao Dragan Stanojević, oglasili su se Nestorović i Pavić koji su izneli svoje viđenje zašto je došlo do nesporazuma i nesuglasica u toj političkoj grupaciji

Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić oglasili su se povodom vesti da su napustili "Mi – Glas iz naroda" navodeći da je istina da je došlo do mimoilaženja, ali da su tome prethodila neprijatna i neprihvatljiva dešavanja.

Nakon skupa u Pančevu u petak 16. februara Dragan Stanojević pokušao je da isprovocira Pavića, čak preteći mu fizički, navodi se u odgovoru Pavića i dodaje da je razlog za nervozu to što firma zadužena za knjigovodstvo ne želi da sarađuje sa njima zbog "u najmanju ruku upitnih zahteva koje je postavljao Stanojević".

Na sastanku održanom juče Pavić je izneo sve detalje o provokaciji Stanojevića uz stav da on više ne može da sarađuje sa nekim kao što je Stanojević ni po jednom osnovu.

Nestorović se potom saglasio sa Pavićem i izneo još negativnih detalja o ponašanju Stanojevića, te da je stoga bolje da nova stranka koju bi osnovali pod nazivom Pokret "Mi – Glas iz naroda" treba da ima predsedničko ustrojstvo, jer se dotadašnji način odlučivanja pokazao kao nedelotvoran.

Predlog Nestorovića podržali su Pavić i Siniša Ljepojević, dok su ostala četiri osnivača glasala protiv stava Nestorovića da ima predsednička ovlašćenja.


"To je dovelo do odluke Nestorovića i Pavića da napuste stanak, ali ne i Pokret, kao što je navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje", navodi se u reakciji Pavića i Nestorovića.

Naime, Pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on formalno trenutno ne postoji. Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut.

"U poslednje vreme je primećeno da se Dragan Stanojević u nekim medijskim nastupima predstavlja kao politikolog, iako smo svesni da on ne poseduje takvu diplomu. Jedan od osnovnih principa našeg okupljanja bilo je vraćanje meritokratije i struke u vođenje javnih poslova. Mi nismo prethodno insistirali na posedovanju fakultetske diplome kao preduslovu za priključivanje Pokretu, ali smo takođe protiv lažnog ili neadekvatnog predstavljanja. Dodatno zanimljivo je to što je baš Stanojević bio najveći protivnik uključivanja drugih kvalitetnih i istinski obrazovanih ljudi – uključujući i doktore nauka – u vrhovni rukovodeći organ pokreta", navodi se u reakciji.

Dodaju da su za Stanojevića dobijali mnoštvo upozorenja sa raznih strana srpskog rasejanja, ali da nisu mogli da reaguju pre nego što smo imali bar neki opipljiv dokaz ili naznaku.


Napominju, da su bili nezadovoljni i odgovornošću Branka Pavlovića zbog izbora Aleksandra Jerkovića kao nosioca liste za Beograd i posledica koje je ta odluka dovela.

"Ispostavlja se da je Pavlović, mimo znanja ostalih, davao određena obećanja Jerkoviću, što bar delimično objašnjava Jerkovićeve kasnije reakcije i zahteve. Po našem mišljenju, javno priznanje greške nije bilo dovoljno, pogotovo što je Pavlović počeo da unosi nezdravu atmosferu u našu organizaciju, sa daljim pokušajima kadriranja na svoju ruku i kvarenja odnosa sa nekim od ključnih ljudi, kao i isturanjem ličnosti povezane sa zapadnim NVO", navode Pavić i Nestorović.

Ističu da je jasno da lista "Mi – Glas iz naroda" ne bi mogla da pređe cenzus da nosilac iste nije bio dr Nestorović, koji je i dalje potpisnik sporazuma grupe građana o izlasku na izbore, zajedno sa Aleksandrom Pavićem i još nekoliko poslanika.

"Oni koji sada, na krilima popularnosti dr Nestorovića, pokušavaju da krenu svojim putem ovenčani poslaničkim mandatima koje su najviše zahvaljujući njemu stekli su, naravno, slobodni da to rade. Ali ne na uštrb istine, i ne tako što će pokušati da prisvoje ime Mi – Glas iz naroda kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspeh označiti kao razbijača organizacije. O daljim formalnim i praktičnim koracima ćemo uskoro obavestiti javnost", zaključuju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR