Glas Javnosti

PTIČIJI GRIP zaposeo Bačku Palanku: Upozoreni stanovnici

Društvo
Autor: Glas javnosti

Područje u poluprečniku od najmanje 3 kilometra od žarišta na lokaciji jezero Tikvara, proglašeno je zaraženim i obuhvata naseljeno mesto Bačka Palanka

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasila je zaražena i ugrožena područja na teritoriji opštine Bačka Palanka avijarnom influencom, visoko patogenim sojem virusa H5N1 usled kojeg je labud u parku prirode Tikvara uginuo. 


Kako se navodi u rešenju, u četvrtak 2. novembra, nadležnom veterinarskom inspektoru opštine Bačka Palanka prijavljeno je od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da su građani našli iznemoglog labuda u parku prirode Tikvara.

Labud je odnet u Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad" radi uzimanja potrebnih uzoraka nakon čega je utvrđeno prisustvo genoma virusa Avijarne influence, podtipa H5. Uzorak je 07. novembra poslat u VSI "Kraljevo" kao Nacionalnu referentnu laboratoriju za Avijarnu influencu na potvrdna ispitivanja, gde je potvrđeno prisustvo virusa.

Nakon toga je doneto rešenje na osnovu kog je područje u poluprečniku od najmanje 3 kilometra od žarišta na lokaciji jezero "Tikvara", proglašeno zaraženim i obuhvata naseljeno mesto Bačka Palanka.


Područje u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta na lokaciji na jezeru Tikvara, proglašava se ugroženim i obuhvata naseljena mesta: Karađorđevo, Obrovac, Neštin i Vizić na teritoriji opštine Bačka Palanka i Ljuba, Sot i Molovin na teritoriji opštine Šid od zarazne bolesti avijarna influenca (Pestis aviun Highly pathogenic avian influenza) kod divljih ptica izazvana visoko patogenim sojem virusa H5N1.
Ono što sledi jeste popis gazdinstava i klinički pregled živine i ptica na gazdinstvima počevši od rubnih delova zaraženog područja ka središtu odnosno žarištu zaraze. Građanima koji drže domaću živinu se savetuje da je drže zatvorenu. Takođe, zabranjen je bilo kakav kontakt sa divljim pticama.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR