Glas Javnosti

PRELEPA VEST! Osnovan volonterski tim za zaštitu životinja na Novom Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opština Novi Beograd objavila je da je sa Udruženjem Animal Reskju Serbia (ARS) formirala lokalni tim za zaštitu životinja ARS Novi Beograd.

Pristupnicu timu ARS NBGD potpisalo je dvadesetak članova, među kojima i predsednik opštine Bojan Bovan, navedeno je u saopštenju.

„Pružili smo ruku ili šapu Udruženju ARS, da u 27 definisanih tačaka, zajednički uradimo nešto pozitivno kad je u pitanju briga o životinjama na Novom Beogradu“, rekao je Bovan, navedeno je u saopštenju.


On je objasnio da je ideja da se, pored bolje zaštite životinja, uz pomoć što većeg broja volontera, akcije usmere ka deci u osnovnim i srednjim školama, ali i na edukaciju odraslih, kako da to što neko ima kućnog ljubimca ne bude problem za one koji ih nemaju.

Opština Novi Beograd pružiće, između ostalog, podršku ARS timu u evidentiranju životinja, kako onih u vlasništvu, tako i uličnih, kako bi se proverilo da li su čipovane i sterilisane, a kako je naglasio Bovan, opština će uskoro i formalno postali „pet frendli“.


Na 5.000 plakata koji su već odštampani i koje će biti zalepljeni na ulaze zgrada, prema rečima predsednika opštine, vlasnicima pasa biće poslata poruka da pokupe sve ono što ostane iza njihovog ljubimca, a u novobeogradskim školama, volonteri lokalnog ARS tima organizovaće edukativne radionice o tome kako da se deca ophode prema ljubimcima, kako da postanu odgovorni vlasnici životinja, ali i kako da budu bezbedniji i zaštite se ukoliko, naprimer, naiđu na čopor napuštenih pasa.


Predsednik Udruženja ARS-a Aleksandar Gavrić kazao je da je organizacija nastala posle velikih poplava 2014. godine u Srbiji, kada je kao učesnik spasilačkih jedinica shvatio koliki je problem zaštita životinja u takvim nepogodama, a finansira se od donatroskih priloga.

On je podsetio da je ARS spasila više od 5.000 životinja i obučila 20 spasilaca, ali su ti ljudi, kako je naveo, morali da potraže stalni posao, pa više ne mogu da se odazovu na takav vid poziva građana, ali mogu da budu posrednici, kako u spasavanju tako i u rešavanju komunalnog problema na terenu.


Novi Beograd je posle Vračara i Starog grada, treća gradska opština s kojom ARS ima saradnju.

„Novi Beograd je najveća opština u Srbiji, pa nije retkost da vlasnik stana premine, a životinje ostanu gladne i nezbrinute. Volonteri su nam potrebni i da bismo ljudima ukazali na put kojim se konkretan problem može rešiti, bilo da je reč o hranjenju, zbrinjavanju ili zlostavljanju životinja“, kazao je Gavrić.


On je dodao i da ARS širi mrežu restorana i marketa koji doniraju hranu za ulične životinje.


Svaki volonter na Novom Beogradu dobiće majicu i prsluk sa logom, što treba da omogući zaštitu ljudima koji hrane napuštene životinje, ali je prema rečima predsednika ARS, potrebno je da i onaj ko to radi, nauči gde i kako se životinje hrane, kako taj čin dobrote ne bi stvarao nered i problem za komšije.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR