Glas Javnosti

Institut Torlak ima potencijal da postane centar bioproizvodnje

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarala je sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, a sagovornici su prepoznali zajedničke prioritete koji se odnose na jačanje primarne zdravstvene zaštite, mentalno zdravlje, program redovne imunizacije i zdravstvene informacione sisteme.

Ministarka Grujičić na sastanki sa Klugeom, putem video poziva, istakla značaj porodičnog lekara u primarnoj zaštiti, kao i značaj programa za jačanje kontrole duvana, za koji će tražiti podršku premijerke i vlade.

Kluge je pozvao predstavnike Ministarstva zdravlja da u aprilu, u Bukureštu učestvuju na skupu posvećenom mentalnom zdravlju, kao i sastanku regionalnog komiteta SZO za Evropu u oktobru, u Almati, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Sastanak ministarke i direktora SZO za Evropu, bio je prilika i za sastanak eksperata SZO u Srbiji sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kome su prisustvovali šef Kancelarije SZO za Srbiju Fabio Skano, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vicko Ferenc i direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Eksperti su se saglasili da Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ima veliki potencijal, da je trenutno akcenat stavljen na proizvodnju vakcine protiv gripa, ali da su njegove mogućnosti mnogo veće.

Navodi se da je ideja je da Institut postane centar bioproizvodnje, gde bi se sprovodili treninizi iz te oblasti za sve regionalne zemlje.

Naglašena je i važnost saradnje Instituta "Torlak" sa univerzitetom, pre svega uključivanjem imunologa, epidemiologa i infektologa u proces proizvodnje vakcina.

Sastanak je završen dogovorom da eksperti SZO-a izrade i dostave detaljnu procenu stanja i daljih kapitalnih investicija za Institut "Torlak", dok će Srbija napraviti strategiju za dalji razvoj kako tog instituta, tako i ostalih institucija i ustanova iz ove oblasti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR