UN usvojile rezoluciju o globalnoj saradnji

un1

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se konstatuju "efekti bez presedana" koje je izazvala pandemija korona virusa, uz apel da se intenzivira međunarodna saradnja s ciljem da se "ograniči, ublaži i savlada kovid-19", piše Njujork Tajms.

Rezolucija je usvojena juče.

Skupština nije usvojila rezoluciju koju je predložila Rusija u kojoj se poziva na solidarnost pred izazovima koje je nametnuo novi virus, na okončanje trgovinskih ratova, ukidanje protekcionizma i unilateralnih sankcija uvedenih bez saglasnosti Sveta bezbednosti UN.

Prema novouvedenim pravilima Generalne skupštine svetske organizacije sve odluke se donose konsenzusom i dovoljan je samo jedan glas protiv da neki predlog ne bude usvojen.

Sa predlogom Rusije i kopredlagača Centralnoafričke Republike, Kube, Nigaragve i Venecuele nisu se saglasili Evropska unija, Velika Britanija, SAD i Ukrajna.

U rezoluciji se poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da preuzme vođstvo u mobilizaciji i koordinaciji globalnog odgovora na pandemiju korona virusa i neutralisanje štetnih društvenih, ekonomskih i finansijskih efekata koje trpe sve zemlje sveta.

Tanjug

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Peking može na virus korona da testira skoro milion ljudi dnevno, rekao je danas kineski zvaničnik, a testiranje se, u nastojanju da se spreči novo širenje covida-19, nastavlja po celom gradu.

Zbog korona virusa koji je obustavio sve, jedan otac iz Memfisa organizovao je ceremoniju za svoju ćerku. U želji da joj ovaj dan učini posebnim, on je u svom dvorištu izgradio čak i pozornicu!

Kompanija "Biokad" započeće klinička ispitivanja vakcine protiv novog korona virusa u Sankt Peterburgu krajem jula, saopštila je danas pres služba te ruske farmaceutske kompanije.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone