U ŠPANIJI KAO DA JE RAT: U danu preminulo 738 ljudi

Spanija YT SkyN

Фото: Youtube/Sky News

Našli se u situaciji za koju niko nije bio pripremljen

Španija je nastavila da obara neslavne rekorde tokom epidemije virusa korona pa je, prema poslednjim podacima, prestigla Kinu po broju umrlih - 3.434 osobe.

U jednom danu je preminulo 738 ljudi. Zdravstveni sistem ove mediteranske zemlje, o kome se pre krize govorilo u superlativima i smatran jednim od boljih u Evropi, ni kao takav nije dovoljan za krizu ovih razmera.

- Našli smo se u situaciji za koju niko nije bio pripremljen i koja postaje sve teža i ozbiljnija - kaže, za "Novosti", Klara Korneho, medicinska sestra iz Madrida.

U kratkom predahu između dugačkih smena, u izjavi, za naš list, Klara objašnjava da je jedan od problema i to što bolnicama često nedostaje zaštitna oprema za osoblje. A, kako svedoči, i sam rad "pod punom opremom" predstavlja otežavajuću okolnost.

- Izuzetno je teško i komplikovano raditi sa zaštitnom opremom. Dišeš otežano, kroz maske ne vidiš dobro, vruće ti je i znojiš se u odelu, imaš glavobolje... Onda te opterećuje i to što znaš da je u takvim uslovima tvoj rad sa pacijentima na mnogo nižem nivou od uobičajenog - iskrena je Klara.

Rad sa obolelima, koji su sami i izolovani, iziskuje i posebnu psihološku pripremljenost.

- Teško je kad vidiš koliko su pacijenti uplašeni i sami. Razmišljaš o njihovom bolu, ali i bolu njihovih porodica koje ih ne mogu videti, zagrliti, utešiti. Sve podseća na medicinu u ratnim okolnostima, ali ovoga puta ona se ne dešava u nerazvijenim, već u razvijenim zemljama, navela je ona.

(Izvor: Novosti)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Države koje su uvele mere ograničenog kretanja svojim građanima kako bi sprečile širenje epidemije moraju da iskoriste to vreme da pronađu i napadnu virus, saopštili su iz Svetske zdravstvene organizacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Viučić i predsednica Vlade Ana Brnabić održaće danas u 18.00 sati sednicu sa oba krizna štaba, nakon koje će se predsednik Vučić obratiti javnosti, saznaje Tanjug.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da će sutra stići drugi kontingent opreme za mobilnu bolnicu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета