Novi-Pazar

U Novom Pazaru buknula je zaraza virusa korona. Raste broj obolelih, a prognozira se da će ih biti još. Do ovakvog stanja je došlo jer građani nisu poštovali mere koje je propisala država.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je komplikovana, ali stabilna, kaže za Sputnjik dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Sve osobe koje su imale razvijenu kliničku sliku hospitalizovane su u kliničkim centrima u Kragujevcu ili Beogradu, dodaje on.

Do petka, Novi Pazar imao je jednog zaraženog, a u toku samo jednog dana otkriveno je još 12 slučajeva zaraze. Svi novozaraženi izlazili su iz Srbije i imali su kontakt sa rodbinom u Sloveniji, priča Spahić:

„Tamo su boravili deset dana. Prva zaražena osoba vratila se pre desetak dana, imala je blaže simptome, dok se nije razvila klinička slika. Ta osoba inficirala je ostale“.
U Novom Pazaru se širi zaraza jer nisu poštovane mere
Objašnjavajući ovakav razvoj situacije dr Spahić polazi od dve stvari: tradicionalna prisnost podrazumeva puno kontakata između ljudi, a okolnosti u gradu bile su takve da se građani nisu pridržavali svih preporuka vlade. Zbog toga i ovaj lekar očekuje porast broja inficiranih.

Da se građani nisu pridržavali preporuka vlade potvrđuje i sociološkinja Andrijana Maksimović, koja predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Do pojave prvih 13 slučajeva koronavirusa grad je prema njenik rečima funkcionisao kao da vanredno stanje nije na snazi. Tek nakon toga, građani su se „uozbiljili“.

„Mislim da je tek posle ovih 13 slučajeva to doprlo do svesti ljudi“, navodi ona.
Rezultati testiranja brzo stižu                     
Sa beogradskim Institutom za javno zdravlje, kao i sa Institutom Torlak, dr Spahić, kako kaže, ima jako dobru saradnju – na rezultate testova nikada nije čekao duže od 24 sata. To važi i za druge republičke institucije, poput ministarstva zdravlja.

„Grad Novi Pazar sve je podredio zdravstvenom sistemu, izdvojio je sredstva za dovod kiseonika na infektivnom odeljenju Opšte bolnice, nabavio dezinfekciona sredstva. Preko RFZO dobili smo zaštitnu opremu“, kaže Spahić.
Za ponedeljak je najavljena i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru, koji će u ovaj rad doneti i respiratore.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiju je sletelo svih 11 ruskih aviona Iljušin-76, koji su doneli pomoć za borbu protiv korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Nakon što je više od 500 plaža ponovo otvoreno Grci su danas pohrlili na morsku obalu.

Александар Вучић је, у  обраћању јавности поводом ширења коронавируса, навео да Србија у овом тренутку има 1.008 респиратора, а да ће за 25 дана бити набављено још 500.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone