Glas Javnosti

SPREMITE SE! 50 lekara više neće da ćuti! Srbijo, ovo je prava slika o broju obolelih od korone i istina o vakcinama za decu!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vakcina protiv COVID-a nije ispitivana na deci i nije bezbedna za uzrast od 12-16 godina jer se sada eksperimentalno istražuje, a tek decembra 2023. kompanija Fajzer ima obavezu da podnese rezultate testiranja vakcine protiv virusa korona.

To su zaključci grupe od oko 50 doktora, uključujući i dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu koja je potpisala je peticiju "Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu", u kojoj se iznosi niz stavova, uključujući i da su "statistike bolesnih od korona virusa naštimane da pokazuju veće brojeve“. Peticiju je potpisalo 10.949 ljudi, a kao jedan od argumenata se navodi i  "veća šteta od koristi od ove vakcinacije, jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimentalnih vakcina“, kao i da je smrtnost od kovida slična smrtnosti od gripa.

Mogu li se deca vakcinisati? Koliko su bezbedne i ispitane vakcine za tinejdžere? Postoje li eventualne posledice i nuspojave, samo su neka od pitanja koja muče roditelje pred početak školske godine.

Jedan od lekara u izjavi za Glas kaže da zdravu decu nema potrebe i smisla vakcinisati jer infekciju korona virusom preleže za nekoliko dana. 

"Niko ne zna da li će nam deca postati invalidi ili zombiji"

- Vakcinacija dece je besmislica. To je opasno na duže staze jer može da izazove miokarditis, perikarditis, sterilitet... I neće sva deca imati nuspojave od vakcine, ali hoće jedno od deset. Niko ne zna da li će nam deca postati invalidi ili zombiji. Daj Bože da smo paranoični. Citiraću jednog profesora iz Švedske: Ko to nešto deli džabe, a da je to korisno za vas i da vam još plaća za to? Ima li tu logike? Oni koji se na sva usta bore za javno zdravlje poništili su sve ono što smo učili na fakultetu, kaže sagovornik Glasa.

U javnosti su se ovih dana mogle čuti tvrdnje da eksperimentalnih vakcina namenjenih deci u Srbiji nema, da deca mogu da se vakcinišu isključivo Fajzerovom vakcinom protiv bolesti kovid 19, te da to nije eksperimentalna vakcina. Međutim, inicijatori peticije tvrde da i sama kompanija Fajzer navodi da ispitivanja nisu rađena na deci do 16 godina, te da relevantni podaci o efektima vakcine za tu populaciju - ne postoje.

- Preporučena vakcina je farmaceutski proizvod sa "uslovnom dozvolom za lek" pod nazivom Comirnaty, 500 mg/ml, mRNA vakcina protiv COVID19. Registrovana je 29.12.2020. godine, sa dozvolom izdatom za period od 12 meseci. Prema zvaničnoj dokumentaciji do decembara 2023. godine lek je u fazi ispitivanja i dodatnog praćenja mogućih štetnih efekata, a u cilju otkrivanja novih informacija o njegovoj bezbednosti. Nosilac dozvole ima obavezu da preda "konačni izveštaj i potvrdu o efikasnosti i bezbednosti vakcine Comirnaty sa rokom decembar 2023. godine.  Rezultati efekta leka i njegovih neželjenih dejstava (faze 2 i 3), kod dece starosti od 12 do 15 godina se tek očekuju u maju 2023. godine. Kompanija Fajzer navodi da ispitivanja nisu rađena na deci mlađoj od 16 godina, to znači da kompanija nema podatke za decu od 12 do 15 godina. Proizvođač vakcine tvrdi da postoje ozbiljna neželjena dejstva, kao što su teške alergijske reakcije, zapaljenje srčanog mišića (miokarditis) zapaljenje srčane maramice (perikarditis) nedostatak daha, osećaj lupanja srca, ili bola u grudima, ali ne navodi procente učestalosti i smrtnosti, kažu za Glas javnosti u Udruženju lekara i roditelja za nauku i etiku. 

Veća korist ili šteta?

Kako dalje navode ni Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju UK (nezavisni stručni savetodavni odbor koji savetuje zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva o imunizaciji, dajući preporuke u vezi sa rasporedom vakcinacije i sigurnošću vakcine, prim. aut) ne preporučuje opštu
imunizaciju dece ovog uzrasta, već isključivo primenu vakcine kod male grupe dece, isključivo one koja imaju neka druga teška oboljenja, pod tačno određenim uslovima.

- Na osnovu već poznatih naučnih činjenica da će prethodno zdrava deca, ako dobiju Covid 19, imati vrlo blagi oblik bolesti, zdravstvene koristi od vakcinacije su bez značaja. Takođe, malo je verovatno da će ove vakcina doprineti smanjenju prenošenja infekcije sa dece na širu populaciju. Zdravstvena korist od opšte vakcinacije dece mlađe od 19 godina je minimalna. Šef JCVI Anthony Harnden, navodi „Primarni cilj programa vakcinacije oduvek je bio sprečavanje hospitalizacija i smrti. I pored nametnutih dijagnostičkih kriterijuma za Covid19, koji se nisu odnosili na druge potencijalne uzroke infekcija kod dece, ipak je u Srbiji vrlo retko konstatovana teška klinička forma kod dece bez prethodnih osnovnih oboljenja. Tačni podaci o bezbednosti vakcine kod dece su jako ograničeni. Nakon primene vakcine se javlja upala srčanog mišića u oko 4% svih komplikacija, tvrde pokretači peticije dodajući da bi vakcinacijom dece bio narušen osnovni etički princip antićke medicine da lek ne sme pacijenta izložiti većem riziku ili šteti od one koju može da mu donese sama bolest.

Trenutni podaci koji se odnose na novi talas pokazuju da u zemljama koje su postigle željeni nivo vakcinisanih građana ima veliki broj novozaraženih, među kojima su i vakcinisani. To, prema tvrdnjama sagovornika Glasa znači da broj vakcinisanih nema uticaja na broj novozaraženih, što dokazuju podaci iz Engleske, Izraela i Islanda.

Prema rečima sagovornika Glasa javnosti bezbedna i najbolja epidemiološka mera za populaciju od 12 do 15 godina, već je primenjena u Švedskoj, a zasnivala se na ranom otkrivanju i izolaciji dece sa infekcijama gornjeg respiratornog takta. Mera se sastojala u tome da su školski lekari stalno pratili zdravstveno stanje dece, tako da su decu sa prvim znacima infekcije vraćali u kućnu izolaciju do ozdravljenja.

- Ostala zdrava deca su pohađala nastavu normalno, na tradicionalan način, bez uvođenja nastave na daljinu. Ministarstvo prosvete bi trebalo, po istom modelu, da obezbedi uslove radi normalnog i bezbednog pohađanja i izvođenja redovne nastave, poručuju u Udruženju lekara i roditelja za nauku i etiku. 

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP