Pušač1

Francuski naučnici planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju korona virus i zdravstvenim radnicima na "prvoj borbenoj liniji", nakon što je studija pokazala da pušači mogu biti mnogo manje izloženi riziku od zaraze virusom.

Studija u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da supstance u duvanu - možda nikotin - potencijalno mogu sprečavati pacijente koji puše da dobiju Kovid-19, piše Gardijan.

Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje francuskih zdravstvenih vlasti. Naučnici su, ipak, insistirali da ne podstiču stanovništvo na pušenje, koje nosi druge potencijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto pušača.

Iako nikotin možda može zaštiti one koji ga konzumiraju od virusa, pušači koji se zaraze često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duvanskog dima na plucća, kažu oni.

Tim u bolnici Piti-Salpetrier ispitivao je 480 pacijenata koji su bili pozitivni na virus, od kojih je 350 hospitalizovano, dok je ostatak sa manje ozbiljnim simptomima pušten kući. Utvrđeno je da je od onih koji su primljeni u bolnicu, čija je srednja dob 65 godina, samo 4,4 odsto bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa prosečnom starošću od 44 godine, pušilo je 5,3 odsto.

Tanjug

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Према писању сајта "Тхе Гуардиан" труднице нису подложније обољевању од корона вируса и за сада не постоји доказ да се вирус може пренети на плод у току трудноће.

U Srbiji je u toku policijski čas, u okviru mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa, koji će trajati do ponedeljka u 05.00 ujutru.

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da je aktuelna pandemija zarazne bolesti COVID-19 pokazala da su države izdale svoje građane, jer su bile nesposobne da se pripreme za pandemiju, iako se takva mogućnost nagoveštavala u protekle najmanje dve decenije.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone