"Prvi srpski respirator biće napravljen u rekordnom roku"

fond ya inovacione teh

Srpski respirator, zaštitna odela, nova vrstu maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima – to su neka od 12 rešenja koja radi suzbijanja efekata pandemije izazvane koronavirusom finansira Fond za inovacionu delatnost.

Vladimir Vojvodić naveo je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da će u kratkom periodu biti razvijena i dostupna za korišćenje rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske, kabine za dezinfekciju, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori...

"Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku za ovakav tip uređaja. Cilj da se on završi u naredne četiri nedelje jer je to strateški važan uređaj koji će omogućiti da u Srbiji imamo ekspertizu da pravimo nešto ovog tipa i što će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji već i u svakom narednom scenariju ovog tipa", objašnjava Vojvodić.

Dodaje da je na javni poziv stiglo oko 300 predloga inovativnih projekata, a da je stručna komisija Fonda dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najbolji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme.

"Ono što se pokazalo je da srpska mikro mala i srednja preduzeća koja su mogla da se prijave na ovaj javni poziv poseduju znanje, resurse i izuzetno veliku želju da pomognu. Faktički stavili su sve svoje kapacitete na raspolaganje. Stiglo je oko 300 prijava u razmaku od sedam dana i mi smo radili danonoćno kako bismo sve prijave obradili i izabrali one koji su najrelevantniji za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Fond je birao projekte na osnovu prioriteta koje je definisala Vlada Srbije", objašnjava Vojvodić.

Ističe da je ideja da se odabrana rešenja što pre stave u upotrebu kako bi se okolina učinila bezbednom i spasli mnogi životi.

Izvor: RTS

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U rudniku mrkog uglja "Soko" kod sedmorice rudara iz Aleksinca, Sokobanje i Knjaževca potvrđen je korona virus.

Ana Brnabić konačno je shvatila da je otišla predaleko. Nakon hapšenja novinarke Ane Lalić, premijerka je povukla dekret od 28. marta, u kojem je navedeno da će oni koji nemaju ovlašćenja, a koji pišu o COVID-19, biti kažnjeni. Odobrenje se stoga moralo centralno sprovesti preko kriznog tima na čelu sa Brnabićkom, piše austrijski DerStandard.

Većina od 400.000 građana Srbije koji rade u inostranstvu, prinudno se vratilo u domovinu zbog gubitka posla usled pandemije virusa korona, ali je vrlo moguće da će jedan broj njih svojevoljno ovde i ostati. Već su pokazali interesovanje za investiranje u stočarstvo u Srbiji.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone