Glas Javnosti

NOVA SAZNANJA O KORONI: Virus KOVIDA iz organizma može da istera NAJOBIČNIJA PREHLADA?!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Gotovo svakodnevno smo svedoci novh saznanja o korona vorisu. Ovoga puta lekari i epidemiolozi imaju saznanje koje će mnoge iznenaditi.

Virus koji izaziva običnu prehladu može da potisne Kovid virus iz ćelija u organizmu, kažu istraživači. Neki virusi se nadmeću kako bi bili oni koji uzrokuju infekciju. Naučnici sa univerziteta u Glazgovu kažu da rino virus koji izaziva prehladu nadjačava Kovid-19. Koristi bi mogle biti kratkotrajne, ali rino virus je toliko raširen, da bi mogao da pomogne u suzbijanju Kovida.

Zamislite da su ćelije u vašem nosu, grlu i plućima kao niz kuća. Jednom kada virus uđe, može da ostavi otvorena vrata i za druge viruse ili može da ih zatvori i zadrži kuću samo za sebe. Grip (influensa) je jedan od najsebičnijih vurusa koji postoji i skoro uvek zaražava sam. Drugi, poput adeno virusa, čine se da su ljubazniji da ugoste i druge viruse. U domenu pretpostavke je kako se virus koji izaziva Kovid, poznat kao Sars-KoV-2 uklapa u misteriozni svet u kome virusi imaju interakciju. Izazov za naučnike je i ova godina u kojoj je fizička distanca usporila širenje svih drugih virusa, čime je otežano proučavanje.

pixabay

Tim iz Centra za istraživanje virusa u Glazovu koristio je kopiju obloga disajnih puteva, napravljenu od istih tipova ćelija. Potom su je zarazili Sars-Kov-2 i rino virusom, koji je najrasprostranjeniji među ljudima i izaziva običnu prehladu. Ukoliko istovremeno deluju rino virus i Sars-Kov-2, uspešniji će biti ovaj prvi, a ako rino virus ima prednost od 24 sata, onda Sars-Kov-2 ne može da uđe. Čak i da je Sars-Kov-2 imao tu vremensku prednost, rino virus će ga prestići. "Sars-Kov-2 ne uspeva da se proširi, jer ga rino virus ugrožava", kaže doktor Pablo Marsio za BBC Njuz. Naveo je da je ovo veoma uzbudljivo otkriće, jer ako ste zaraženi rino virusom, to bi moglo da zaustavi zaražavanje sa Sars-Kov-2. Slični efekti ustanovljeni su i ranije. Velika zaraza rino virusom je možda odložila 2009. godine pandemiju svinjskog gripa u nekim delovima Evrope. Naredni eksperimenti pokazali su da je rino virus izazvao reakciju imunog sistema unutar zaraženih ćelija, što je blokiralo sposobnost Sars-Kov-2 virusa da pravi kopije. Kada su naučnici blokirali imuni odgovor, nivo Kovid virusa bio je isti kao i kada rino virus nije bio prisutan.

 Ipak, Kovid bi mogao da izazove infekciju još jednom pošto prehlada prođe i imunološki odgovor se smiri. Doktor Marsio kaže da vakcinacija, higijenske mere, kao i interakcija između virusa mogu da smanje učestalost Sars-Kov-2, ali da će najveći efekat imati vakcinacija. Profesor Lorens Jang iz medicinske škole Vorvik rekao je da je rino virus, najčešći uzrok obične prehlade, "veoma prenosiv". "Ova infekcija mogla bi da utiče na Kovid-19 i njegovo širenje, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci kada je sezona prehlada", kaže on. Kako će ovo zapravo izgledati tokom sledeće zime, još uvek se ne zna. Korona virus će verovatno i dalje biti ovde, a sve druge infekcije koje su suzbijene tokom pandemije mogle bi da se vrate kako imunitet na njih opada. Doktorka Suzan Hopkins iz Javnog zdravlja Engleske je već upozorila na tešku zimu. "Mogli smo da vidimo da broj onih koji imaju grip raste. Mogli smo da vidimo i porast broja drugih respiratornih virusa", rekla je Hopkins. Rezultati su objavljeni u magazinu Infekšn Dizis.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR