Glas Javnosti

EU STAJE NA PUT PRANJU PARA: Uvodi se zabrana plaćanja gotovinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski parlament i zemlje članice postigle su dogovor o zabrani gotovinskih plaćanja većih od 10.000 evra u cilju suzbijanja pranja novca, prema izveštaju nemačkog "Špigla"

Ova mera takođe obavezuje prodavce luksuzne robe da provere identitet kupaca i prijave sumnjive transakcije nadležnim organima. Stroža pravila planiraju se primeniti na trgovinu draguljima, luksuznim automobilima, privatnim avionima i brodovima.


Od 2029. godine, novi zakon obuhvata i finansijski jake fudbalske saveze poput "Bajerna" ili "Borusije" iz Dortmunda. Takođe, planirano je pooštravanje nadzora nad trgovinom kriptovalutama i bankarskim poslovima superbogataša s imovinom vrednom najmanje 50 miliona evra.


Vlasnici preduzeća s najmanje četvrtinom vlasničkog udela obavezni su da budu registrovani u EU. Cilj ove mere, između ostalog, jeste sprečiti ruske oligarhe da zaobiđu sankcije EU.

 
Novi zakon treba da prođe formalnu odobrenost Evropskog parlamenta i država članica, a njegovu primenu će nadgledati vlasti država članica u saradnji s novom evropskom agencijom za sprečavanje pranja novca.



Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR