Prvi kvalitet rukole (Eruca sativa) je njen oštar i pikantni (ali veoma prijatan) ukus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Biljka pripada familiji kupusnjača. Postoji i samonikla rukola koja je malo gorčija od gajene.
List rukole bogat je vitaminom C (deluje na imunitet) i karotenom kao i kalijumeom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, pektinom, vitaminom K i vitaminima B kompleksa.
Utvrđeno je da rukola poboljšava varenje i tako utiče na balanisranje metabolizma. Sekundarni benefit ove pomoći rukole je mlađi izgled.
Ima dezinfeksiono, antibakterijsko i antiupalno dejstvo a pomaže i kod izbacivanja viška tečnosti.
Ispitivanja su dokazala da konzumiranje rukole pomaže kod problema sa erektilnom fukncijom. Ovo naročito važi ako se jede zajedno sa škampima.
Rukola ojačava zidove želuca što dovodi do olakšanja kod problema sa ovim organom.
Rukola poseduje fitohemikalije koje deluju kao neutralizatori kancerogenih agenasa u organizmu.
U odbrani od virusa i prehlada veoma je bitno konzumirati hranu koja ima antioksidanse, a rukola ih je puna.
Prednost rukole je što se može naći sveža i zimi i leti te se može konzumirati tokom više sezona. Razmislite i uvedite ovu prijatnu gorčiinu (najbolji su mladi listovi) u vašu svakodnevnu ishranu – nećete se pokajati.