Kako je nastala pica i šta je njen tajni sastojak

pica

Foto: Pixabay

Pica je jelo koje vole sve generacije. Nije ni čudo, kad znamo da se pica brzo i jednostavno pravi, brzo zasiti, može se napraviti na milion načina, a toliko je ukusna da malo ko ne može da odoli da ne uzme barem još jedno parče.

Na pitanje ko se prvi setio da napravi ovo tako jednostavno, a ukusno jelo, jako je teško dati odgovor. Prve varijante raznih vrsta hlebnog i drugog testa, premazanog uljem i biljnim začinima, pa potom ispečenog, nalazimo još u doba antike i to na svim meridijanima. Ipak, ono što danas smatramo picom nastalo je tek onda kada su pekari usavršili tajnu mešenja i otkrili pravi odnos brašna, vode i drugih sastojaka za savršeno testo.

Za širu popularnost ovog jela zaslužni su pica majstori iz Napulja. Najčuvenije su svakako pizza margarita, koja je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj, kao i legendarna napolitana, koja je pre nekoliko godina ušla na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Danas svaka država, svaki grad, svaka picerija, ali i svako domaćinstvo ima svoju verziju pice. Oko toga šta će se na nju staviti mogu se voditi kilometarske rasprave, ali oko jedne stvari su svi složni - tajna savršene pice je u testu.

(Izvor:Blic)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

„Na kraju hodnika je soba u kojoj leži direktor našeg odeljenja. Pored je soba u kojoj se na respiratoru nalazi šurak mog kolege. Taj čovek je pre sedam dana bio zdrav kod kuće. Pored te sobe je ona u kojoj leži majka mog kolege i bori se za život. Svaka porodica u Bergamu ima nekog ko je u bolnici ili je nažalost preminuo. Ne kažem to samo ja, to kažu brojke“.

Džejson Laska i njegova supruga Misti neprijatno su se iznenadili kada su otvorili kutiju s picom koju su naručili u poznatoj lokalnoj piceriji.

Državljani poreklom iz Srbije uhapšeni su u Italiji zbog višemilionske prevare koju su počinili pod lažnim identitetom.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone