Danas je Svetski dan najstarije poslastice na svetu, sladoled u Evropu doneli Arapi a jedan narod ga pravi najbolje

Foto: Pixabay

Mnogima je sladoled omiljena poslastica, zbog vrlo specifične teksture i raznovrsnih ukusa, kao i hladnog, ali kremastog osećaja koji nam pruža čim ga okusimo.

Na današnji dan svake godine se obeležava Svetski dan sladoleda, a slavi se sve što je vezano za ovaj obožavani desert.

Zbog toga vam predlažemo da sada uzmete vaš omiljeni sladoled, udobno se zavalite u fotelju i saznate mnoge zanimljive činjenice o ovoj ledenoj poslastici.

 Foto: Pixabay

Istorijat

Američki predsednik Ronald Regan je prvi odlučio da uvede Dan sladoleda, a to je i uradio 1984. godine i od tada je u mnogim delovima sveta čitava treća nedelja jula posvećena sladoledu.

On je želeo ovim činom da podrži ovu veliku industriju, koja je posebno značajna za Ameriku, pošto se u toj zemlji pojede najviše kutija sladoleda godišnje, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, a smatra se da čak 98% domaćinstava Amerike redovno kupuje sladoled.

Inače, sladoled je jedan od najstarijih slatkiša na svetu. Smatra se da vodi poreklo još od Iranskog carstva, oko 500 godina pre nove ere. Tada su se različiti ukusi kombinovali sa ledom, kako bi ljudi više uživali u letnjim mesecima.

Zatim, oko 400. godine nove ere, Persijanci su krenuli da mešaju led sa hladnim voćem, ružinom vodom, šafranom i mnogim drugim ukusima, pa je vremenom nastao najpopularniji tip iranskog sladoleda – Bastani Sonnati (kombinacija pistaća, vanile, ružine vode, šafrana, šećera, mleka i jaja).

Takođe, u drevnoj Kini se na kraljevskim dvorovima pravila mešavina leda i mleka, tako da se dobije ledena poslastica, slična današnjem sladoledu.

Zanimljive činjenice

U Evropu su Arapi prvi doneli sladoled, pa su učili Italijane veštini kako da zamrznu krem i zbog toga se Italijani danas smatraju za najbolje majstore pravljenja sladoleda.

Kornet koji je postao sinonim za sladoled je izumeo Italo Marćoni, poslastičar sa Vol Strita i to 1924. godine, dok je sladoled na štapiću nastao deset godina kasnije.

Najveći sladoled na svetu je spremljen 1988. godine u Kanadi, koji je težio 24 tone, a najveća porcija sladoleda je napravljena 1985. godine, koja je bila visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara preliva.

Sladoled za trežnjenje je napravljen u Koreji, a nazvan je “Gjeonđo”, što na korejskom jeziku znači “drži se”.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета