U Srbiji, ali i u svetu prave vrhunski specijaliteti od belih bubrega. Iako mnogima ovo ne zvuči nimalo primamljivo, ukus je jedinstven, a poznato je i da su beli bubrezi neprikosnoveni prirodni afrodizijak. Kuvari tvrde da su najukusniji ako odstoje 12 sati u marinadi od vina. Za najbolje pripremljeno jelo od belih bubrega – testisa, potrebno je veoma malo truda i vremena. Najbolji su bikovi, ali ako nađete, mogu da posluže i veprovi beli bubrezi.
Belim bubrezima potrebno je najpre skinuti opnu, iseći na komadiće i potopiti u pac od vode, sirćeta i vina, a možete dodati i koji čen belog luka. Nakon toga ih oprati i iseckati na još sitnije komade. Upržiti crni luk, dodajte bele bubrege i dinstati desetak minuta. Dodajte iseckane pečurke na listiće, dinstajte još malo i pred kraj dodajte 2-3 čena belog luka. Posolite i pobiberite i dodajte začine po želji. Možete dodati i svežu papriku, kao i papriku iz turšije, dobićete još bolji ukus.
Možete ih spremati i na neki drugi način, na primer ovako:
(Izvor: Collinarika)