Glas Javnosti

KURTI PONOVO KUKA: "Vihor 2024" predstavlja opasnost za region

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo je zabrinut, pa mu danas smeta to što pripadnici VS izvode taktičke vojne vežbe na Pešteru, koje su, kako se požalio, "od administrativne linije udaljene samo 30 kilometara".

Kurti je konstatovao da to što Srbija izvodi vežbe sa dronovima kamikazama na samo 30 kilometara od "Kosova", "predstavlja dokaz da je Srbija faktor destabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare rekao i da "Vihor 2024" predstavlja pretnju po tzv. Kosovo, međutim, ujedno je zabrinut i za zagađenje vazduha i zemljišta.

"Danas organizuju vežbe sa borbenim dronovima kamikaza, a mesto gde se ove vežbe održavaju, osim što je na 30 kilometara od Kosova, udaljeno je samo tri kilometra od granice Srbije i Crne Gore. Vežba koja se izvodi na Pešteru u Sandžaku predstavlja pretnju, a sa druge strane predstavlja i najveće zagađenje vazduha i zemljišta u Sandžaku", rekao je Kurti.

Ovim povodom oglasio se i ministar odbrane tzv. Kosova Ejup Maćedonci. Prema njegovim rečima, Srbija ne promoviše oružje za odbranu teritorije, već testira ofanzivno naoružanje.

"Procenjujemo da će se ove tenzije nastaviti. Svedoci smo da Srbija testira ofanzivne sposobnosti, među kojima su i bespilotne letelice kamikaze koje se ne koriste za odbranu, već za napade na nekog drugog", rekao je Maćedonci. 

Na taktičkoj vežbi "Vihor 2024" angažovano je više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme. Učestvovala su kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je VS izvela.


Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

Vežbi su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik DNP-a Milan Knežević.

Pored njih, vežbe je pratio i komandant Kfora Ozkan Ulutaš, koji je došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

Glas javnosti / R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR