Zima nam se vratila i to sa snegom (FOTO/VIDEO)

Sneg 3b

Фото: Glas javnosti

Kako smo faktički "u vlasti" "baba marte" nema mesta opuštanju

Tačno kao što su meterolozi najavili, od ponedeljka uveče do srede stvoriće se snežni pokrivač, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Blaga zima i izostanak snežnih padavina u mnogim nižim predelima i gradovima u Srbiji uticali su da se opustimo u poslednjih nekoliko meseci, a dolazak kalendarskog proleća samo nas je dodatno učvrstio u uverenju da smo ove godine izbegli vožnju po snegu.

Ali kako smo faktički "u vlasti" "baba marte" nema mesta opuštanju. Prema najavama meteorologa, mart će i ovog puta opravdati svoju reputaciju, pa će nam narednih nekoliko dana, osim niskih temperatura doneti i snežne padavine - čak i u nižim predelima.

Podsećamo da su prema važećem zakonu do 1. aprila na snazi zimski uslovi vožnje, što znači da je u tom periodu obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice - što su uslovi koji nas prema vremenskoj prognozi očekuju u narednih nekoliko dana.

Osim toga, u slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Dopunite tečnost za vetrobranska stakla, vratite strugače leda i metlice za sneg iz podruma.

Takođe bi bilo dobro da proverite da li u spremniku automobila imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo koja ne ledi, a ako nemate da ga dopunite.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje treba da imate kod sebe narednih nekoliko dana, baš kao i strugač leda.

S obzirom da se očkujete da sneg napada preko noći, ove dve alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru pre ulaska u automobil najpre očistili snežni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

Kako je najavljeno, zimski uslovi za vožnju, uz snežne padavine i niske temperature, potrajaće čitave ove radne nedjelje, pa je neophodno da u sledećih nekoliko dana zadržimo viši nivo opreznosti i koncentracije u vožnji, iako je zbog pandemije i zabrane kretanje od 17 časova do 5 sati ujutru intezitet saobraćaja značajno opao.

(Izvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Lažne su priče da će 400.000 migranata naseliti jug Srbije, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i naglasio da svi migranti koji trenutno borave u Srbiji moraju da poštuju našu zemlju i naše zakone.

"Galenika" a.d. Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za "Novosti" Rikardo Vijan Markes, generalni direktor "Galenike" a.d. Beograd.

Utakmice baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje su planirane za mart, pa odložene za jun zbog pandemije koronavirusa, biće odigrane u septembru, odlučila je UEFA. Na video-sastanku čelnika Evropske kuće fudbala i 55 članica te organizacije, pao je dogovor.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone