Glas Javnosti

VRANJE DOBILO MURAL DIANE BUDISAVLJEVIĆ: Vrpcu presekla žena kojoj je Austrijanka spasila život (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Simboličnim presecanjem vrpce prvi mural u Srbiji posvećen heroini Diani Budisavljević, koja je iz logora u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata izbavila preko 12 hiljada dece, otkrila je Jelena Buhač Radojčić, jedna od dece koje je Diana spasila iz logora Jasenovac i na osnovu čijeg je sećanja napisan scenario za film "Dara iz Jasenovca".

Mural je oslikan na zgradi između Ulica Ive Lole Ribara i 29. Novembra u Vranju i osmislio ga jei oslikao priznati vranjski umetnik Stefan Stojanović Sleš.

Jelena Buhač Radojčić je u emotivnom govoru rekla da je njoj posebna čast što će preseći vrpcu, jer se zahvaljujući Dijani po treći put rodila.

- Dijana mi je poklonila treći život. Prvi mi je dala majka, drugi otac koji je izašao iz skloništa i tako sprečio naše streljanje od strane Nemaca, dok je Dijana moju dvojicu brace i mene odvela iz logora i spasila od ustaškog noža.

Sleš koji je mural urdio za samo tri dana kaže da je ovo jedan od njegovih murala koje je uradio u rekordno kratkom roku uz pomoć prijatelja Predraga Simonovića.

- Uopšte nisam imao svest da će se to desiti tako brzo. Osnovna emocija koju sma želeo da prenesem je seta koja prati Dijanin lik zbog svih tih dešavanja, ali i da vedrim bojama prenesemo nadu - navodi Sleš.

Projekat izrade murala pokrenula je neformalna grupa Ženski solidarni front, a zahtev je podneo Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja.

Milica Anđelković Jovanović iz Ženske Grupe podsetila je da je na današnji dan pre 43 godine Diana Budisavljević priminula i da je i to bio povod da se baš danas otkrije mural, njoj u čast.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP