Glas Javnosti

DA LI ĆE SA RUSKOM VAKCINOM MOĆI KOD GRKA? Predsednik Građanske stranke Grka Srbije, okrio kada ćemo moći u Grčku!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pandemija korona virusa promenila je živote svima na planeti u proteklih godinu dana. Sve ono što je nekada bilo uobičajeno moralo je da preko noći postane "nova normalnost" pa tako je i Srbima omiljena strana destinacija Grčka, već šest meseci nedostupna zbog zatvorene granice. Sa početkom vakcinacija u Srbiji i ostatku Evrope pojavila se nada za normalizacijom života i otvaranjem grčke granice.

Da li će Srbi ovog leta konačno moći da krenu put zemlje Helena na zaslužene godišnje odmore, da li će i koja vakcina biti preduslov za ulazak Srba u Grčku ali i koliko je grčka država oštećena što su Srbima zatvorene granice u intervjuu za Glas javnosti govori predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios.

 

Pojavila se u medijima mogućnost da grčka granica bude konačno otvorena 1. februara, koliko je to u ovom trenutku realno?

- Obzirom na celokupnu situciju vezanu za korona virus smatram i nadam se da je ovakav scenario veoma realan, uz opasku da snažno apelujemo na sve da istraju u poštovanju svih mera koje su donete kako bi se sprečilo širenje istog, jer to automatski stvara preduslov da mi počnemo da razgovaramo na temu relaksiranja granica i slobodnog protoka ljudi. Odgovorno ponasanje naroda u Grčkoj i u Srbiji daje nam optimizam da će se granice uskoro otvoriti o čemu imam i nezvanična saznanja iz okruženja bliskom kabinetu premijera republike Grčke gospodina Kirijakosa Micotakisa.

Priča se da Grčka neće za prelaz preko granice priznavati rusku vakcinu, imate li vi neke takve informacije?

- Ovakvih informacija nemam a lično smatram da to neće biti moguće sprovesti u delo tim pre sto je svetska zdravstvena organizacija još početkom januara ove godine izjavila da se odlučno protivi insistiranju za posedovanjem kovid pasoša u ovom trenutku  jer pored toga što nema dovoljno informacija o samim vakcinama to bi bio vid diskriminacije na više nivoa.

Foto: Građanska stranka Grka Srbije

Šta kao stranka radite da se normalizuje ulazak srpskih građana u Republiku Grčku?

-Mi kao Građanska stranka Grka Srbije , manjinska i vanparlamentarna ,  ulažemo sve napore sa našim skromnim kapacitetima da pomognemo Vladi srbije u razvijanju bilateralnih odnosa kroz nezvanične kanale koji su se mnogo puta do sada u praksi pokazali kao efikasniji, pre svega jer nisu opterećeni diplomatskim protokolima  i time sužavamo vreme reakcije koje u nekim slučajevima može da znači i nečiji život. Plasiranjem pouzdanih i nformacija preko naših portala 'grckaisrbija'  vezanih za Grcku i Srbiju a dobijenih od relevantnih činioca vlasti u Grckoj kao i u Srbiji doprinosimo reklasiranju atmosfere  koja je nastala kao posledica izazvana merama povodom korona virusa.

Koliko su grčki turističkii radnici oštećeni što prošlog leta nije bilo srpskih turista?

-Na kraju , kada se podvuče crta još je i najviše bilo srpskih turista koji su u samom početku iskoristili svoje aranžmane. Međutim kada se desilo zatvaranje grcka ekonomija počela je da trpi veliku štetu. Za samo jednu turističku sezonu propalo je minimum stotine miliona evra koje potroše samo srpski turisti. Mogli smo tokom same pandemije da pročitamo razna svedočenja predsednika udruženja hotelijera raznih regija Grcke : Magnezije , Tesalije , Severne Grčke kao i gradova Leptokarije Katerinija , delova poluostrva Halkidikija i oblasti u okolini Kavale, da je ova godina i situacija u kojoj smo se našli, tragedija za male privrednike koji uglavnom žive od turizma. Podsetimo da srpski turisti u Grckoj nemaju baš isti tretman kao i ostali obzirom da su jako izraženi prijateljski pa i rodbinski odnosi i da je samim time svima teže palo zatvaranje granica. Prema poslednjim podacima oko 30.000 srpskih državljana živi ili radi u Republici Grckoj , pomislimo na sekund kako je i njima kada nisu uspeli da zbog svih mera izađu iz zemlje i vide se sa svojim najmilijima dugi vremenski period.

Da li vas je kao Grka koji živi radi u Srbiji razočaralo zatvaranje granica Grčke za srpske državljane?

-Prvo moram da vam kažem da se zatvaranje grckih granica nije odnosilo samo na srpske državljane već na sve zemlje van okvira Evropske unije pa samim tim i na Srbiju. S tim da želim da budem iskren do kraja i kažem da su možda postojali neki mehanizmi koji su mogli da ublaže ovakav vid hermetičkog zatvaranja bar što se tiče srpskih državljana. I upravo to je ono na čemu predano radimo kao stranka , jačanje kanala bilateralnih odnosa kako bi smo u svakom trenutku imali kome da se obratimo, od onih koji odlučuju o merama i kako bi smo za naše građane obezbedili najbolje moguće uslove za putovanje. Kažem opet , država sve to radi na jedan protokolarni diplomatski način ali se pokazalo da je u ovakvim situacijama potrebno brzo reagovanje i rešavanje stvari i problema u samom korenu pa čak pre nego i što nastanu.

foto: Facebook

Koliko Grka trenutno živi i radi u Srbiji, imate li takvu evidenciju?

-Prema evidencijama koje posedujemo kroz udruženja Grka širom cele zemlje  u sSbiji živi i radi oko 15000 grckih potomaka . Na to treba dodati i broj od nekoliko hiljada privrednika iz Grcke sa stalnim boravkom u Srbiji. Ideja nam je da ih u narednom periodu identifikujemo i obavimo razgovore sa svima kako bi se i oni uključili u ostvarivanju naših ciljeva a sve za dobrobit naša dva naroda.

Prijateljstvo Grka i Srba je ogromno, očekujete li da Grčka i dalje bude najpopularnija letnja turistička destinacija za Srbe kad se budu otvorile granice?

-Prijateljstvo Grka i Srba je toliko velliko da ću reći, čak i ako rizikujm da zazvučim malo romantično i arhaično,  da je opevano u mnogim pesmama i ispričano mnogim pričama. Poslednjih decenija smo se zbog raznih situacija jos više i bolje isprepletali i upoznali na radost i čast oba naroda. Grčka je uvek bila i uvek će biti turistička destinacija broj jedan za Srbe i Srbiju i to ne samo zato što je najbolji odnos onoga što platite i dobijete već i sto se u Grčkoj kada pređete granicu ili izađete iz aviona osećate da ste došli u prijateljsku zemlju.  Nailazite na široke osmehe i iskreno oduševljenje kada kažete da ste iz Srbije , ne razmišljate da li će vam neko zbog primitivnih razloga uništiti automobil ili ugroziti bezbednost i sigurnost. Na kraju krajeva vi taj odmor plaćate svojim teško zarađenim novcem pa kad je već tako verujem da će mnogi odabrati mesto gde će to moći da ucine sa zadovoljstvom i uživanjem.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR