Glas Javnosti

UZNEMIRUJUĆE VESTI ZA SVE PIVOPIJE! Ovaj popularni napitak pod žestokim udarom u Evropi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanju koje je objavio Eurostat, u 2020. Nemačka je proizvodila najviše piva u EU, Holandija je bila najveći izvoznik, a Francuska najveći uvoznik, dok je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji, saopštilo je danas Udruživanje pivara Srbije.


U poređenju sa 2019. godinom, u 2020. proizvodnja piva u EU je smanjena za osam odsto, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.

Ukupna proizvodnja piva u EU u prošloj godini bila je 74 litra po stanovniku. Proizvedeno je oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol.

U saopštenju Udruženja ističe se da je u Srbiji u 2020. proizvedeno više od 5,1 milion hektolitara piva i da je izvoz bio usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU.

U Srbiji je prošle godine u odnosu na 2019. pivski sektor zabeležio pad od 7,19 odsto, pad izvoza od 10,5 odsto, pad potrošnje piva od 5,55 odsto, što je smanjilo državni prihod od pivskog sektora za 15,49 odsto.

Konzumacija piva u Srbiji je, usled pandemije, u 2020.godini pala na 62 litra po glavi stanovnika, ali je potrošnja iznad evropskog proseka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR