Glas Javnosti

TESLIN DAN PROSLAVLJAJU ŠIROM PLANETE: U Filadelfiji se vijori zastava SA LIKOM NAŠEG NAUČNIKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nikola Tesla, jedan od najvećih naučnika koje je svet video, rođen je u noći između 9. i 10. jula 1856. godine, a svet mu danas odaju dužno poštovanje slaveći taj dan kao veliki praznik. U Filadelfiji se takođe održava prava mala svečanost u organizaciji Tesline naučne fondacije sa Nikolom Lončarem na čelu.

- Nikola Tesla je rođen u ponoć između devetog i desetog jula 1856. godine. To nam daje za pravo da njegov rođendan slavimo u Filadelfiji i devetog i desetog jula kao Teslin dan. Ovogodišnja proslava počinje u petak u 19 sati u Parku nezavisnosti u Filadelfiji. Dođite ulaz je besplatan - pozvala je Amerikance i američke Srbe profesorka Ashley Redfearn, članica Tesline naučne fondacije a događaj je organizovala Teslina naučna fondacija sa Nikolom Lončarem na čelu.

Odlukom grada Filadelfije Teslin rođendan je proglašen za gradski praznik koji se slavi u istorijskom parku u pored Zvona slobode, u srcu grada u kome je potpisana Deklaracija o nezavisnosti SAD od Engleske. Teslina naučna fondacija je dobila specijalnu dozvolu za održavanje ove manifestacije posvećene jednom od najpoznatijih ameirčkih Srba i naučnika u svetu.

- Program proslave danas otvaramo izložbom radova učenika članova Kluba Tesla iz Filadelfije. Najbolji radovi biće narađeni teslinom medaljom. Potom slede u prostorijama Trgovačkog centra predavanja o Tesli i njegovom delu. Biće izloženi Teslini eksperimenat, posebno Tesline zavojnice, kao i druge inovacije - kaže Ashley Redfearn.

Istovremeno u Srbiji članovi Tesline naučne fondacije u čast rođendana srpskog genija otkrili  su bistu Nikole Tesle srednjoj školi u Batočini, koja nosi njegovo ime i Hideroelektrani Vučje kod Leskovca. Povodom teslinog dana u Srbiji su Teslinim medaljama za svoj patriotski i naučni rad nagrađeni dr Vladimir Grečić i dr Borko Đorđević, kao i mladi matematičari, šampioni znanja i prvaci Evrope učenici Andrija Živadonović i Marko Milenković iz Niša.

- Andrija Živadinović (2005) je najbolji učenik prva drva razreda Gimnazije “Svetozar Marković”, a maturant Marko Milenković (2002) je đak generacije ove škole. Obojica su iz đaci odelenja za obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji. Imaju čiste peticu znanja i pregršt domaćih i svetskih nagrada. Zvanični su šampioni matematike u Evropi”, kaže Zoran Bulović, predsednik TNF Srbija.

Tradicionalna manifestacija Teslin Dan biće proslavljen u Leskovcu kao Dan nauke u Srbiji. Zvanični program počinje u subotu u 13 sati u parku Hidroelektrane u Vučju , gde će domaćin Udruženje “Teslin toranj u Srbiji - otkriti repliku makete Teslinog tornja od skoro 4 metra visine i bronzanu bistu Nikole Tesle.

- Ove spomenike slavnog naučnika i svetskog genija Hidroelektrani Vučju poklanjaju Udruženje “Teslin toranj u Srbiji“, koje je izradilo toranj sa ciljem da podignemo pravi teslin toranj za prenos svemirske energije i Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, koja je bistu i izradila. Program i manifestacija Teslin dan se nastavljaju popodne u 18 časova u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, gde se ujedno proslavlja Dan nauke u Srbiji”, najavio nam je Dušan Sinadinović, koji s eveć deset godina bori za realizaciju ideje o izgradnji Teslinog tornja u Srbiji.

Na proslavi Teslinog dana u Leskovcu 10. jula biće prikazani Teslini eksponati Teslino obrtno magnetno polje ili Teslino jaje, Teslin kalem, Teslin trafo varničar, maketa Teslinog tornja visine 1 m 20 cm, lebdeća kugla, robotić. Za mlađi uzrast posetilaca prilagođena je igraonica da se lagano upoznaju sa Teslinim delom pod nazivom „Nauči ko je Tesla“.

U okviru manifestacije biće prikazane: 3 D animacije, dokumentarni film i ostali promo materijal koje je izradilo “Udruženje Teslin toranj u Srbiji”.

Na proslavi Teslinog dana i dana nauke u Leskovcu biće prisutni čelnici grada i gosti iz čitave Srbije a na kraju svečanosti biće predate nagrade učenicima koji su nagrađeni na „Likovnom konkursu Nikola Tesla“, koje je raspisalo Udruženje Inženjera i tehničara Leskovca sa “Udruženjem Teslin toranj u Srbiji”. 

Pokrovitelj manifestacije Teslin dan u Leskovcu je grad Leskovac, a organizatori su Udruženje “Teslin toranj u Srbiji” i Udruženje Inženjera i tehničara Leskovca u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, Centar za promociju nauke, Savez Inženjera i tehničara Srbije, Savez Mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, Teslina naučna fondacija iz Srbije, Naučni klub i Tesla Art.

Teslin dan se kao zvanični praznik slavi i u Australiji, u Pertu i u Kanadi, u Torontu. Prigodne manifestacije povodom Dana nauke u Srbiji i Teslinog dana održaće i Muzej “Nikola Tesla”, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije, Beogradski univerzitet, RTS i ustanove koje nose ime velilkog svetskog genija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR