Glas Javnosti

SRPSKE MAJKE OČAJNIČKI APELUJU NA DOKTORKU DARIJU I ANU BRNABIĆ: Preduzetnice su DISKRIMINISANE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Preduzetnice su diskriminisane! One nemaju jednaka prava kao zaposlene žene u toku trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta, tvrdnje su dva udruženja: "Mame Su Zakon" i "Digitalna zajednica" koja su pokrenula inicijativu za ispravljanje te društvene anomalije.

Dopis u kom se apeluje na jednaka prava žena upućen je doktorki Dariji Kisić Tepavčević, ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije.

Cilj je, kako se navodi, da se položaj preduzetnice koja se odluči da postane majka izjednači sa zaposlenim ženama.

U spisku eksplicitnih zahteva navode se:
1. Pravo na pun iznos naknade u toku trudničkog odsustva za preduzetnice koje privremeno ne odjave obavljanje delatnosti.
2. Pravo na pravičan obračun naknade na osnovu kojeg bi preduzetnice imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje u toku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.
3. Jednakost u korišćenju prava odsustva sa rada radi nege deteta.
Zbog čega je ovo važno?
Kako se navodi u dopisu nadležnima kada preduzetnica odluči da postane majka ako želi da nastavi poslovanje njene preduzetničke agencije neće dobiti punu naknadu od države za trudničko odsustvo, već samo 50% naknade,  nisu joj uplaćeni doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta, za rođeno treće i svako naredno dete ona nema pravo na odsustvo u trajanju od 2 godine kao zaposlene žene, već samo godinu dana, ne može da prenese na partnera pravo odsustva sa rada radi nege deteta, kao što to može zaposlena žena.

Kada pitaju Anu (35 godina) zašto još uvek nema decu, ona im odgovori:

"Da li vi znate šta mene sve čeka ukoliko se usudim na taj korak?"

Ana je preduzetnica i bavi se digitalnim marketingom. Ona sama upravlja svojom preduzetničkom agencijom i ne može da ostavi svoj posao jer joj klijenti veruju.  Boji se da bi ukoliko bi zatvorila agenciju imala problem da ponovo nađe klijente.

S druge strane, Ana ne može da angažuje poslovođu, jer ne zarađuje dovoljno. Država joj u tom smislu ne izlazi u susret. Ukoliko angažuje poslovođu i njena agencija nastavi da radi dobijaće samo 50% naknade zarade za trudničko odsustvo. Da li je 50% naknade zarade za trudničko odsustvo podsticajno za žene koje su pokazale hrabrost time što su se upustile u preduzetničke vode, i odlučile da samostalno posluju? 

- Potreban nam je pravičan sistem koji neće diskriminisati Anu ili bilo koju drugu preduzetnicu. Potreban nam je sistem koji će pružiti nadu, kažu u udruženju.

Ana nema mogućnost ni da prenese na svog partnera pravo odsustva sa rada radi nege deteta, što bi moglo da bude potencijalno rešenje njenog problema. Pored toga što želi da se ostvari kao majka, ona želi i da podigne svest o tome da žene mogu biti uspešne preduzetnice i majke.

Peticija "I preduzetnice su mame” je za manje od četiri dana prikupila više od 10.000 potpisa, što govori o važnosti ove teme, a podržala su je razna udruženja, eksperti, kompanije i umetnici.

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP