SRPKINJA U VRHU AUSTRIJSKOG DRUŠTVA: Kako se Tajana Gudenus izborila sa pritiscima medija i političkim aferama?

Foto: Youtube/Printscreen

Srpkinja Tajana Gudenus pošle godina, zajedno sa svojim suprugom Johanom Gudenusom, dospela je u centar medijske pažnje, austrijske, srpske, a i svetske.

O tome kako se nositi sa svim tim Tajana je prvi put, nakon dugog perioda, razgovarala sa austrijskim voditeljem Volfangom Felnerom.

Ko je Tajana Gudenus?

Tajanina porodica je izbegla iz Hrvatske u Srbiju, te za vreme NATO bombardovanja u Banjaluku, gde Tajanini roditelji i danas žive. Majka joj je notar, a otac privatnik.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Be thankful also for the hard times - they created who you are today. ❤️

A post shared by T & A & N (@tajana.gudenus) on

Tajana se 2007. godine preselila kod tetke u Beč, gde je završila osnovne i master studije međunarodne ekonomije i privrednog prava na bečkim državnim fakultetima, a trenutno završava doktorat.

U Beču je godinama volontirala kao ambasadorka za integracije u sklopu Austrijskog integracijskog fonda. Na taj način želela je da doprinese društvu u Austriji i uputi jasnu poruku da strano poreklo ne daje manje, već više mogućnosti (s obzirom na mnoštvo stranih jezika), a time je i želela da pomogne svima sa migrantskom pozadinom u realizaciji vlastitih ideja.

Tajana takođe govori i pet jezika, a to su: srpski, nemački, engleski, ruski, španski i malo kineskog.

Ono što je posebno iznenadilo austrijsku javnost, s obzirom na političke poglede njenog supruga Johana Gudenusa, koji je bio zamenik šefa desničarske partije, bila je informacija da je Tajana pomagala izbegličkim porodicama iz Sirije, te je još pre velikog izbegličkog talasa 2015. godine primila majku sa četvoro male dece da žive kod nje u stanu. Porodica je živela kod Tajane gotovo godinu dana, a austrijski medij Puls 4 je zbog velikog interesovanja javnosti za ovu prilično polemičnu informaciju, baš ovom aspektu njene biografije posvetio reportažu sa fotografijama i snimcima.

Tajana je u takođe naglasila kako je jako bitno da prva integraciona iskustva budu pozitivna, jer jedino tako će postojati i želja za integracijom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Awaiting... 🤰🧸👶🏼🦋 And having a super-spontaneous shoot with my dear @dianakopaigora

A post shared by T & A & N (@tajana.gudenus) on

Ona se osvrnula i na program "Mržnja na mrežama", kako bi zaustavile mržnju koja se širi na socijalnim mrežama. Ovom prilikom podržala je ovu inicijativu u nadi da će se zaista u budućnosti nešto promeniti po ovom pitanju i da će cyber nasilje biti zaustavljeno.

Od prošle godine i "Ibica" videa koji je procurio u austrijskoj javnosti, Tajana i njena porodica našli su se u centru pažnje ne samo austrijskih, nego i svetskih medija. Upravo zbog toga, Tajana je krenula da putem Instagrama dobija različite poruke mržnje, ali i pretnje smrću.

Podsetimo, skrivena kamera sa Ibice uzdrmala je austrijsku političku scenu. Dvojica vodećih ljudi desničarske FPO tu ugovaraju sumnjive poslove, a sa njima je bila i Tajana Gudenus.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

🍀👫#husbandandwifey #qualitytime #naturelovers #wachau @johanngudenus

A post shared by T & A & N (@tajana.gudenus) on

Jedna takva instagram poruka je i bila razlog njenog obraćanja javnosti. Nepoznata osoba koja Tajanu već duže prati je tvrdila da zna gde ona stanuje i gde sa decom ide u šetnju, kao i da se neće smiriti dok ne uhvati nju i decu. Policija sprovodi istragu i po poslednjim pisanjima medija se radi o politički motivisanoj prijetnji.

-Nakon objavljivanja informacije o mojoj vezi sa Johanom sam počela primati preteće poruke i do sada sam ih uvek brisala, a te osobe blokirala. Međutim, ova osoba mi je pretila sa nekoliko različitih profila i svaki put nakon blokiranja bi ta osoba napravila novi profil, tvrdeći da je ne mogu blokirati i da će me pronaći. Ovo je bio prvi put da sam osetila strah i realnu opasnost za moju decu, jer je nedugo pre ove poruke u jednom austrijskom mediju bila objavljena naša puna kućna adresa - rekla je Tajana u intervjuu.

Mnogi porede ovu snažnu ženu sa Almom Zadić, koja isto tako ima migrantsku pozadinu, ali koja se zahvaljujući svojom edukacijom i radom, uspela popeti na vrh austrijskog društva.

(Glas javnosti/rtrs.tv)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета