SKANDAL U BAČKOJ TOPOLI: Ukinuto odeljenje na srpskom, budući turistički tehničari učiće - samo na mađarskom

school-project-pb

Foto: Pixabay

Smanjena kvota i za upis u gimnaziju na većinskom jeziku, nezadovoljni i nastavnici

Iako veliki broj osmaka u Bačkoj Topoli želi da se obrazuje za turističko-hotelijersku struku, sadašnjom odlukom Ministarstva prosvete oni to ove godine neće moći da urade na srpskom jeziku. Krovno telo odobrilo je plan upisa za narednu godinu, po kom Gimnazija i ekonomska škola "Dositej Obradović" profil turističko-hotelijerski tehničar može da upiše samo na mađarskom jeziku.
 

-Naša škola je predala zahtev za plan upisa pet odeljenja, kao i prošle godine - dva odeljenja opšteg tipa gimnazije na srpskom i jedno na mađarskom jeziku i smer turističko-hotelijerski tehničar po jedno odeljenje na oba jezika. Na srpskom jeziku smo dobili samo jedno odeljenje gimnazije, smer turistički tehničar nam je odobren samo na mađarskom jeziku, uprkos velikom interesovanju đaka - kažu članovi sindikata zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi. - Da ne bude zabune, nemamo ništa protiv otvaranja odeljenja na mađarskom jeziku, ali tvrdimo da je potrebno da odeljenje bude upisano i na srpskom jeziku.

U ovoj školskoj godini u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš osnovnu školu završava ukupno 157 učenika na srpskom nastavnom jeziku, a konkurs je raspisan za 150 mesta. Radi poređenja, na mađarskom nastavnom jeziku ukupno završava 216 učenika, a konkurs je raspisan za 270 mesta.

- Reč je o neravnomerno raspoređenim kvotama upisa i zato će škola uložiti žalbu i tražiti otvaranje još jednog odeljenja. U svim odeljenjima gimnazije na srpskom nastavnom jeziku trenutno ima više od 30 učenika, što je više nego što je propisano. Sigurni smo da bi tako bilo i sa odeljenjem turističkog tehničara, jer znamo da veliki broj naših sugrađana putuje u okolna mesta da bi pohađao slične profile - dodaju zaposleni. - Ekonomska škola se i otvorila zbog velikog interesovanja naše dece, a sada se sve čini da se ona ugasi. Opština će plaćati put đacima do Subotice, Kule ili Novog Sada, jer ne može da ponudi alternativu da se školuju za ekonomske smerove, iako za to ima i kadrovski i prostorni kapacitet. Očigledno nije postojala politička volja da se odeljenja otvaraju na srpskom jeziku, ne preostaje ništa drugo nego da mislimo da nekome nije u cilju da ekonomska škola nastavi da radi.

KAKO se broj odeljenja sa nekadašnjih 18 smanjio na 10, upitna su i radna mesta profesora i vannastavnog kadra.

- Ukoliko Ministarstvo ne bude imalo sluha, ove školske godine veliki broj naših zaposlenih, a među njima nisu samo nastavnici, ostaće bez posla ili dela svoje norme - dodaju u sindikatu.

(Izvor: Novosti)

Komentari

  • Od Ana
  • 2020-05-30 08:26:48

Kad odu u inostranstvo da peru babe i dede , sta ce im gimnazija? Skola za negovateljice je potrebnija.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najčešće zloupotrebljavane droge u Srbiji u prošloj godini bili su marihuana, heroin i kokain, navode iz Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije. Iz Kancelarije je navedeno i da je u toku istraživanje koje će pokazati koliko su novi narkotici opasni i prisutni u Srbiji

Premijerka Srbije, Ana Brnabić i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar danas su posetili Novi Pazar kao jedno od žarišta usled epidemije korona virusa. Umesto pozdrava, grupa lekara i medicinskih radnika, im je u znak protesta, okrenula leđa tokom njihovog obraćanja.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Србија слободна земља у којој се неће забрањивати ниједан програм, па ни ријалити.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone