Sindikat medicinara: Upućivati lekare u druge ustanove bez njihove saglasnosti - nije legalno

Foto: Pixabay

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti Srbije saopštio je da shodno pozitivnim propisima, zaposlenog nije moguće mimo njegove saglasnosti uputiti da radi u drugu zdravstvenu ustanovu koja je dalja od 50 kilometara od mesta u kome radi.

U zahtevu, koji je upućen Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu za borbu protiv epidemije koronavirusa, se navodi da je doneti zaključak o upućivanju zdravstvenih radnika u druge zdravstvene ustanove "u suprotnosti sa konvencijama MPR-a, Ustavom Republike Srbije, Zakonom o radu, zaključenim posebnim kolektivnim ugovorom za delatnost zdravstva i aktuelnom sudskom praksom.

"Sindikat razume potrebe zdravstvenog sistema u ovakvim teškim trenutcima, ali smatramo neprimerenim da se ista prevaljuje na neustavan i nezakonit način preko leđa zaposlenih u zdravstvu. Kako smo od jučerašnjih heroja postali oni kojima se preti otkazom", navodi se u saopštenju Sindikata.

Sindikat navodi da je "potrebno obezbediti neophodne uslove za rad zaposlenima koji dobrovoljno prihvate da budu upućeni na radne obaveze u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, ukoliko je od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se upućuje veća od 50 kilometara".

"Neophodno je obezbediti odgovarajuću zaštitnu opremu, prevoz, hranu, smeštaj, naknadu za odvojen život, kao i da se u budžetu odvoje sredstva za isplatu stimulacija zaposlenima koji rade sa obolelima od kovida-19 na način kako je to sindikat predlagao", navodi se u saopštenju Sindikata.

(Izvor: N1)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета