Ruski naučnici prave neobičnu vakcinu protiv virusa korona

jogurt

Foto: latimes.com

Ruski naučnici prave neobičnu vakcinu protiv virusa korona koja bi se pila kao jogurt, otkrio je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN) Vladimir Čehonjin.

Čehonjin je, obraćajući se na zasedanju prezidijuma RAN, govorio o mukozalnoj vakcini (koja se apsorbuje preko sluzokože) protiv kovida 19 na kojoj rade u Institut eksperimentalne medicine u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, metodom genetskog inženjeringa naučnici su ugradili u treplje na površinu probiotskih mikroba S-protein – ključni molekul, zahvaljujući kojem virus korona prodire u ćelije.

„Formira se bakterija sa imunogenim proteinima virusa na površini“, objasnio je Čehonjin.
Takva vakcina može da se unosi u organizam kao jogurt, objasnio je on. Kako je rekao, u toku su pretklinička ispitivanja te vakcine.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova nedavno je rekla da se u Rusiji trenutno radi na 47 vakcina protiv virusa korona, a Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je predložila osam vakcina.

(Izvor: Sputnik)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od virusa korona. Odluka je doneta na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Još jedan član diplomatske misije Srbije u Ženevi zaražen je virusom korona i nalazi se u bolnici, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema podacima iz 2012. godine Srbija je bila druga po redu, iza Gvineje Bisao, po odlivu mladih, školovanih ljudi, takozvanom „odlivu mozgova“.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone