Glas Javnosti

PRVI OTPOR NACISTIMA U AUŠVICU: Jeziva sudbina 'ciganskog porodičnog kampa', na SS trupe kamenjem i drvenim pločama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bila je to borba Davida protiv Golijata, i prvi organizovani otpor logoraša u paklu "Aušvica". U noći, između 2. i 3. avgusta 1944. godine, u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau nemački nacisti likvidirali su "ciganski porodični kamp", čiji su žitelji nekoliko meseci ranije rekli otvoreno "ne" nacistima, pokušavajući da sačuvaju svoje živote kamenjem, žicama, drvenim pločama.

U nepravednoj borbi, koja svedoči o velikoj snazi i hrabrosti i u najtežim životnim nevoljama, junački braneći svoj lični integritet i slobodu stradalo  je 4.300 žena, dece, starih i bolesnih Roma i Sinta. Oni su prvo ugušeni u gasnim komorama, a potom spaljeni u krematorijumu.

Evropski parlament je 15. aprila 2015. godine usvojio rezoluciju kojom je 2. avgust proglašen kao Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu. Tim povodom Udruženje mladih Roma Srbije (UMRS) pozova sve građane da 2. avgusta minutom ćutanja odaju poštu nastradalim Romima u Drugom svetskom ratu. UMRS poziva Vladu Srbije da se pridruži toj inicijativi i zvanično ustanovi taj datum.

Udruženje poziva donosioce odluka u Srbiji da omoguće učenje i promociju romske istorije, pre svega, u oblasti zajedničke istorije stradanja, kako bi se osiguralo da pripadnici romske manjine mogu da žive kao jednaki članovi društva.

Pretostavlja se da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 500.000 Roma i Sinta.  Udruženje napominje da do danas nije utvrđen tačan broj stradalih Roma i Sinta, a da posle Drugog svetskog rata Romi i Sinti dugo nisu postojali kao žrtve tog perioda i da su bili odvojeni od javnog poimanja i shvatanja Aušvica i nacističke politike rasnog progona i istrebljenja koju taj logor predstavlja.

U Aušvic-Birkenau je postojao porodični logor tzv. "Ciganski kamp" u kome su internirani Romi i Sinti iz čitave Europe. Kada su logoraši kampa saznali da se planira njihova eliminacija, kako bi se napravilo mesta za nove zatvorenike, pobunili su se. Nemačke vojnike su dočekali kamenjem, drvenim pločama, žicama.

Oružje koje su Romi koristili nije moglo da se meri sa nemačkim, ali su i vojnici osetili posljedice borbe i plan o eliminaciji Roma i Sinta odložili. Ovo je bio prvi organizovani otpor u ovom logoru. Nažalost, Romi su uspeli da odlože neizbežno samo na par meseci. Nemački SS je u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine "likvidirao ciganski kamp". Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čoveka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR