Polemika Kona i Radovanovića - 'Desilo se šta nije smelo'

Predrag Kon 9 - Tanjug

Jedna od glavnih tema u Srbiji proteklih dana jeste sukob mišljenja dvojice vodećih srpskih epidemiologa, doktora Predraga Kona i doktora Zorana Radovanovića.

Kon je pre dva dana na svom Fejsbuk nalogu u dužem postu u kom je sumirao kompletan tok borbe protiv koronavirusa i bolesti COVID-19, a tom prilikom je spomenuo i Radovanovića:

- Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije mogli bismo da 'se slikamo'. Naći će se pravnici koji će objašnjavati...i govoriti suprotno. Uvek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina.
 
Ako nešto predstavlja najveće moje ISKUSTVO neposredno iz ove situacije, to je da se u uslovima pandemije mora proglašavati vanredno stanje, a ne samo proglašavati epidemija sa vanrednim merama. To bi trebalo za ubuduće Zakonom regulisati za bilo koju buduću pandemijsku situaciju. Tako je u Srbiji lakše i efikasnije. Bez proglašenja vanrednog stanja u ovoj pandemiji bila bi najverovatnije masovna smrtnost, napisao je, između ostalog, Kon.

Ovog jutra usledio je odgovor doktora Radovanovića, koji je istakao da se dogodilo ono što nije smelo da se desi - javno su se sučelila dva epidemiologa:

-  Zapanjen sam saznanjem da kolega Kon veruje kako proglašenje epidemije od većeg epidemiološkog značaja (čitaj: vanredne situacije) navodno dopušta samo davanje preporuka. Istina je da po čl. 52 zakona koji svim epidemiolozima mora da bude dobro poznat ministar zdravlja može da naredi zabranu okupljanja, ograničenje kretanja, zabranu ili ograničenje putovanja, vanrednu vakcinaciju itd. Takođe je ovlašćen da naredi obavezno učešće pravnih lica, preduzetnika i građana u suzbijanju zarazne bolesti. Razlika između vanrednog stanja (koje se, inače, proglašava kada je u pitanju opstanak države) i vanredne situacije samo je u tome što u prvom slučaju na ulice izlazi vojska sa dugim cevima i što mogu da se odlože izbori, dok u drugom slučaju o sprovođenju zabrana i drugih mera brine policija, napisao je između ostalog Radovanović u tekstu čiji kompletan sadržaj možete pročitati ispod.

Nedugo potom usledio je i Konov komentar na Radovanovićev status u kom je najavio svoje odgovore za popodne, ali je iskoristio priliku da podseti da ga izuzetno poštuje:

- Zabluda postoji i odnosi se na činjenice da samo sa proglašenjem epidemije ne može da se direktno vrše nabavke, i to je jedino što nikada nećemo da se složimo. Život i događaji to pokazuju. Tumačenja raznih će uvek biti. Što se tiče najgorih i najboljih u regionu, to ću ostaviti za detaljne analize, iskreno čestitao sam Hrvatskoj čak i javno, ali će po metodologiji SZO naknadno da se vrši revizija svih smrtnih ishoda, a po broju i incidenciji Covid19 , kao i uvek zavisi od otkrića obolelih i testiranja. No u svakom slučaju mom najvećem učitelju želim UVEK sve najbolje i NIKADA neće razna gledišta da to poremeti, napisao je Kon. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Beogradski vrtići spremni su za otvaranje i povratak dece biće moguć u roku od 24 časa nakon što epidemiolozi daju zeleno svetlo i kazu da je povratak bezbedan, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Tržišna inspekcija je od donošenja odluke o ograničenju cena i visine marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme imala 642 vanredne kontrole i utvrdila da je 26 trgovaca prekršilo ovaj propis, rekli su u Ministarstvu trgovine za „Politiku”.

Doktor Branimir Nestorović pulmolog izjavio je da će vakcina teško biti napravljena, jer se virus Korona 19 menja. Prema njegovim rečima virus slabi i da ne može niko da naredi da se nose maske. Prema njegovim rečima sada Kovid 19 može da se leči svetlošću, te da je bitno da se sunčamo.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone