Glas Javnosti

PEPELJUGINO PISMO: Prosvetni radnici pitaju Sinišu Malog ZAŠTO SU NEKIMA OD NJIH PLATE MANJE I OD MINIMALCA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Navikli smo da se prosvetni radnici, zbog dugogodišnjih nagomilanih problema, ćesto obraćaju  svom resornom ministru, Mladenu Šarčevića, ali i da im on odgovara kad proceni da treba i ne na način koji bi ih zadovoljio.

Zato je jučerašnje otvoreno pismo njegovom kolegi iz Vlade ministru finansija, Siniši Malom, najbrojnijeg prosvetnog sindikata može shvatiti kao novi metod ili možda jedini preostali institucionalni način za njihovu komunikacije sa vlastima.   

Intervju Jasne janković, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnmika Srbije, pre tri dana novinskoj agenciji Fonet je tako nešto i nagovestio.

- Svi znamo za bajku o Pepeljugi i može se slobodno reći da je naša prosveta baš ta Pepeljuga. Ona ima jednu maćehu i dve sestre koje su loše prema njoj. Vlast se prema prosveti odnosi kao maćeha, a ministarstva kao njene ćerke koje su loše prema njoj. Ne znam da li će se to ikada promeniti, ali znam da naše društvo mora da shvati, što pre to bolje, da bez obrazovanja apsolutno nema napretka. Ceo svet se brine kako će kovid uticati na đake, jedino u Srbiji cvetaju ruže, ali naša bajka je nažalost Pepeljuga - rekla je pre tri dana Jasna Janković. 

I juče je već stiglo otvoreno pismo jednoj od tih “zlih sestara” Ministarstvu finansija, i njenom čelniku Siniši Malom, koje je uputio rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije SPRS, Vladimir Adžić, u kome navodi konkretan problem koji se dešava u odnosu na njih.

- Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni. Poslednjih dana u medijima slušamo navode da će minimalna zarada zaposlenih sa 30. 022 dinara biti uvećana na 32. 126 dinara. Ono što se javnosti ne govori je način na koji se plate obračunavaju. Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa, za tekuću 2020. godine iznosi 172,54 dinara (neto) po radnom satu, pa shodno tome ta neto minimalna zarada za isplatu je: za mesec sa 160 radnih sati 27.606,40 dinara,  za mesec sa 168 radnih sati 28.986,72 dinara, za mesec sa 176 radnih sati 30.367,04 dinar i za mesec sa 184 radna sata 31.747,36 dinara. Plata zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često budu ispod minimalne zarade u Srbiji, a o prosečnoj zaradi koja se navodi u javnosti i da ne govorimo - navodi taksativno Vladimir Adžić, a onda i daje konkretan predlog ministru Siniši Malom kako da se ovakvo stanje i reši:

“Zahtevamo hitno izjednačavanje koeficijenta za zaposlene u ustanovama obrazovanja shodno stepenu stručne spreme, kao i uvećanju istih do uvoođenja platnih razreda! Ministar Mladen Šarčević, sa velikom lakoćom nametnuo je dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata. Imajte u vidu da je prosveta stub svakog društva, a da u našem društvu shodno Vašem finansijskom poslovanju bude okačena na stub srama, da naši mladi nikada ne požele da krenu našim stopama", navodi se na kraju otvorenog pisma Vladimira Adžića, rukovodioca Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije SPRS, ministru finansija Siniši Malom.

Lako je zaključiti, u našoj modernoj verziji, da se Pepeljuga neće lako predati, pa ostaje da vidimo šta će sada reći maćeha i sestre.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR