ODLAZAK MIODRAGA ŽIVKOVIĆA: Preminuo tvorac najtragićnijeg spomenika u istoriji Srbije

Foto: Wikipedia

Autor po mnogima najtragičnijeg spomenika u istoriji Srbije, Miodrag Živković, preminuo je u svojoj 93. godini života.

Živković će ostati upamćen kao čovek koji je rukama u stvarnost kroz spomenik "V/3" pretočio stihove pesme "Krvava bajka" Desanke Maksimović. Ovaj spomenik nalazi se u Šumaricama, u Kragujevcu, i služi kao podsetnik da je na tom mestu Vermaht počinio možda i najveći masakr u drugom svetskom ratu, streljavši 2.796 osoba, od čega 217 maloletnika.

Pored ovog, Živković je stvorio i spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnicu u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleks na Kadinjači.

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom “Fejsbuk” profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.


Taj umetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

(Izvor: Glas javnosti/Nova.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета